miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Кога настъпва половата зрялост при папагалите?

Кога настъпва половата зрялост при папагалите?

Кога настъпва половата зрялост при папагалите?

Достигането на полова зрялост е строго индивидуално при всеки животински вид, както и при всеки подвид в частност. При птиците, към които принадлежат папагалите, тези граници варират в широк диапазон.

Те зависят от размера на птичето най-вече, но и от условията, в които се отглежда, от възможността да се формира успешно двойка за размножаване и още много различни условности.

Това, което се приема като нормативни дадености е следното: малките папагалчета, каквито са вълнистите, могат да оформят двойка и да се съвкупляват на възраст 6-8 месеца, но тогава все още не могат да имат малки. Нормалната полова зрялост при вълнистите папагали настъпва по-късно, около 14-18 месеца.

Съществува и термин най-подходящ период за размножаване и при дребните породи, като вълнистите той е от 2 до 9 години. Има и още едно условие - най-подходящ сезон за размножаване на вълнисти папагали - това като цяло е по-голямата част от годината, с изключение на края на зимния и началото на пролетния сезон, тоест през март месец. Тогава организмът на птичките е най-изтощен и слаб.

Средните породи папагали достигат полова зрялост на първата или втората година от раждането си. Корелите и розелите изискват голяма популация, за да може двойката да се хареса, за да реши да гнезди, независимо че вече отделните индивиди са готови за това. Папагалът монах пък е единственият вид пък, който съвсем сам изгражда гнездото си и това трябва да се знае като информация предвид размножаването. Монахът също е полово зрял на възраст 1-2 години.

Едрите видове са готови за размножаване най-късно. Те са полово зрели на възраст от 3-4 години. Синьо-зелената ара пък е истински рекордьор по късна зрялост, тя е готова да се размножи след като навърши 7 години. Късната зрялост на едрите папагали е напълно обяснима. Продължителността на живот на един папагал ара е между 80 и 90 години.

Полова зрялост при вълнистите папагали

За размножаване обаче изискванията не опират само до това дали птицата вече е достигнала своята зрялост, а и от много други фактори и особености при образуването на двойката, като например това, че арите създават двойка за цял живот, те са строго моногамни. Същото важи и за други породи папагали.

Достигането на полова зрялост при папагалите е един от изискваните елементи на размножаването, наред с други особености.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest