С какво да храним магарето?

С какво да храним магарето?

При избора на хранителна диета на което и да е животно, винаги е нужно да се спазва правилото - най-добрата е тази храна, която максимално се доближава до храната в естествената му среда. Това налага базови познания относно мястото на произход и възможностите на средата, от която идва съответното животно.

В този ред на мисли, магарето идва от сухи пустинни райони с бедна растителност, къса и суха. Оскъдната храна е развила у магарето необходимостта да се храни начесто и по малко. Този факт е много важен, защото основна грешка в отглеждането на магаре е даването от някои стопани на големи дажби 2 пъти на ден. Магаретата, хранени по този начин, страдат от храносмилателни проблеми.

Правилно храненето магаре не изисква големи разходи. За средно тегло животно, което е около 300 килограма, са нужни 10-15 килограма сено дневно, което по желание може да бъде заменено с прясна трева през лятото.

Не бива обаче тревата да е люцерна, защото е твърде богата хранително. Бременните или кърмещи женски магарета е добре да се хранят и с зърно. За всички е необходим солен камък, както и чиста прясна вода. Едно магаре изпива от 1 до 10 литра вода дневно.

През зимния период тревата се заменя със сено. Тогава е нужно да се дава и зърно, на 2 или 3 дози през деня. Сеното е нужно да отговаря на някои изисквания - да бъде леко зелено, да мирише добре, да няма плесен по него.

Сламата от ечемик и овес е подходяща за хранене на магарето, а тази от пшеница трябва да се ограничи. Трябва обаче да се има предвид, че сламата не е особено питателна и е подходяща най- вече като баласт.

Зърнените храни също се подбират внимателно. За повече мускули, ечемикът е добър избор. Фуражите за коне стават и за магарета, но дозите трябва добре да се коригират.

Магаре

Деликатесни храни като морков, парче хляб, плод могат да се дават като награда, но не и за основно хранене на магарето. Захарта е правилно да се избягва.

Домашното магаре е наистина непретенциозно към храната животно и може да яде дори тръни, но изисква добро гледане и премерена диета, за да бъде здраво.

Вижте още съвети при хранене на магаре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest