miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»С какви други видове рибки могат да живеят тетрите?

С какви други видове рибки могат да живеят тетрите?

С какви други видове рибки могат да живеят тетрите?
Снимка: balzekaitegita/pixabay.com

Един от най-популярните видове аквариумни рибки са именно тетрите. Тази група се отличава със своя миролюбив и спокоен нрав, което е предпоставка за лесно отглеждане.

Тетрите се срещат в богата разновидност. Те са забележителни със своите ярки цветове и красиви окраски. Те обикновено обитават водите на Амазонка, където растителността е изключително гъста, затова и населеният от тях аквариум трябва да предлага същата среда на живот. Тетрите са сладководни рибки, които са известни със своята силно развита социална натура.

Ето с кои рибки могат да съжителстват тетрите:

Миролюбивият характер на тетрите им позволява спокойно и хармонично съжителства с повечето видове аквариумни рибки. Те обаче се съчетават предимно с други миролюбиви видове, които са също социални. Ето с кои рибки тетрите се съчетават най-хармонично:

- Гупи;

- Коридорас;

- Рибки зебри;

- Бети;

- Скалари;

- Данио;

- Дискус;

- Гурами;

- Боции;

- Пецилия;

- Златна рибка.

Тетра
Снимка: martin_hetto/pixabay.com

Макар че тетрите се смятат за спокойни обитатели, те могат да развият някои поведенчески особености, които да попречат на успешното съжителство с други рибки с по-агресивна натура. Затова е препоръчително да се избягва съжителство на тетрите и някои видове като хелери и костури.

Хармоничното съжителство на тетрите с останалите видове риби е от тясна зависимост спрямо вида на тетрата. Обикновено по-малките видове се смятат за по-ленив вид, който, освен миролюбив, е и сравнително неактивен и малко подвижен.

Огнените тетри са вид, спадащ към малките и изключително спокойни рибки, които се съчетават с почти всички останали видове, но предимно с по-дребните от тях. Този вид тетри се нуждае от съжителство със стадо от себеподобни, което да надвишава 5 екземпляра.

Медните тетри спадат в групата спокойни риби със среден размер. За този вид е характерно, че приспада към стадните групи и е подходящ за съжителство с група себеподобни рибки.

Затова е препоръчително да се закупят няколко индивида от тази порода. Медните тетри са неагресивни и съжителстват спокойно с рибки Данио, Разбори, а на дъното – с малки Лорикариди и Коридораси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest