Полезни храни за юрдечките

Полезни храни за юрдечките
Снимка: Elsemargriet/pixabay.com

Мускусните патици, наричани още юрдечки, са селскостопански животни, представляващи част от цял отрасъл на селското стопанство, а именно домашните птици. Отглеждането на юрдечки има стопанско значение, защото са храна за човека и се угояват в птицеферми.

За да бъде успешен този процес обаче тези полудиви животни трябва да бъдат отделени в свой отделен двор от останалите домашни птици като кокошки, пуйки, гъски. През лятото храненето на юрдечките става на двора, а през зимата в помещенията, отредени за тях на закрито.

Количеството храна зависи също и от периодите в годината. Когато снасят усилено храна, нуждата от концентриран фураж нараства значително и може да достигне 200-250 грама на ден, а кореноплодни по 150 грама дневно. Белтъчините и фуражите с витамини също трябва да се увеличат.

През лятото е полезно юрдечките се хранят с прясна зелена трева в дворното пространство като тогава храната им е максимално естествена. Затова фуражите трябва да се намалят до 100 грама дневно на всяка птица.

За цялата година на една юрдечка са нужни около 60 килограма зърнени храни и фуражи, животински фуражи около 3 килограма, шрот в същото количество, люцернови брашна около 5 килограма и сочни зелени храни 40-50 килограма.

В повечето случаи обаче мускусните патици се хранят с приготвена от стопанина храна. Тя е съставена основно от зърнени култури, добре е да има и пресен ечемик в смесите. Трици, билки, зеленчуци, извара са сред храните, които дават нужните витамини и минерали.

Настъргани тиквички и смляно зърно може да се дава като основна храна. Други препоръчани зеленчуци са морковите, зелето, цвеклото, те са не само любими на патиците, но са и по-бюджетна храна. Кашата от царевица и пшеница също влиза в по-евтината и полезна храна.

Юрдечки
Снимка: Michelleraponi/pixabay.com

Добавката от смлян грах и слънчоглед се препоръчва, защото така месото на птиците става диетично.

Черупките от яйца са любими на всички пернати, тъй като задоволяват нуждата им от калций и се грижат за здравето на юрдечките.

Общото количество храна дневно за всяка птица трябва да бъде около 350 грама дневно.

Вижте още за храненето на юрдечките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest