miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Основни грижи при отглеждане на магаре

Основни грижи при отглеждане на магаре

Основни грижи при отглеждане на магаре

Магарето е верен помощник на човека от незапомнени времена, макар че няма славата на коня. Съвсем незаслужено е олицетворение на инат и глупост, което не е вярно, защото всъщност е интелигентно и общително животно.

То е подходящо за всякаква дейност, тъй като е изключително устойчив животински вид, но студеното и влажно време му е враг, защото козината му не е водоустойчива и водата води до общо охлаждане, което може да предизвика пневмония или бронхит. Това важи в пълна сила и за мини магаретата, които са деликатни животни.

За отглеждането на магаре е необходима добре защитена плевня или навес, които са и достатъчно просторни. Най-добре подът на мястото за пребиваване да е покрит със слама, за да е по-топло.

Ежедневното движение е жизнено важно за магарето и ако има пасище наблизо, то само ще се погрижи за своята двигателна активност. Не бива това да бъде студен район и при лоши климатични условия трябва да се помисли за алтернативно място.

Храната на магарето е необходимо да съдържа много фибри и малко въглехидрати, като прехранването не бива да се допуска. Ечемичната слама е хубаво да бъде основата на хранителната му диета.

Тревата е допълнение, което не бива да бъде основната храна. През зимата е нужен запас от ливадно сено. Като награда може а се даде морков, ябълка, банан или листа от мента. Чистата и прясна вода също е задължителен елемент от грижата за това впрегатно животно.

Поддържането на хигиената в помещението, където се отглежда магарето, е задължителна за неговото здраве, както и редовните ваксинации. Зъбите и изпражненията на животното е нужно да се проверяват от специалист за паразити и промени при растежа на зъбите.

Магаре

Копитата на животното също изискват да им се отдели внимание. На всеки 2 месеца копитата на животното трябва да се подрязват, тъй като са като ноктите и растат.

Магарето не се нуждае от къпане, честото изчеткване на косменото му покритие е достатъчно, за да се поддържа чисто от бодили, тръни и нечистотии, които могат да полепнат по него в гората или на полето.

На грижите магарето ще отговори с привързаност и доброта, защото това е характерно за неговия спокоен темперамент.

Ако си помощник в селскостопанската работа? Вижте тези обяви и цени за магарета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest