miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котките харесват пили за нокти и безопасни ли са те за тях?

Защо котките харесват пили за нокти и безопасни ли са те за тях?

Защо котките харесват пили за нокти и безопасни ли са те за тях?
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Всички знаем, че котките имат свои особености и е трудно да се разбере коя от тях харесва конкретно отношение. Но понякога котките обичат странни неща.

Някои стопани са забелязали, че пухкавата им домашна питомка постоянно се появява при използване на несесера за нокти и проявява естествен афинитет към пилата за поддържане на нокътната плочка.

Защо котките харесват пили за нокти? Пилите за нокти често се използват при оформяне на котешките нокти и някои от писаните харесват това усещане.

По-вероятната причина обаче е, че те изпитват недостиг на някои минерали, които се съдържат в нокътя. Прахът от ноктите съдържа следи от цинк, желязо, калций, магнезий и фосфор. Затова много пухчовци ближат, дъвчат или си играят с пилата заради полепналия по нея прах от ноктите, задоволяващ тези им потребности. Има такива, които търкат лицата и телата си по пилата, сякаш пренасят миризмата си върху нея. Те са направо пристрастени към пилите.

Друга причина за интереса на котките към пилите за нокти е текстурата на пилите. Те са грапави и подобни на котешкия език. Някои котки се успокояват, като се търкат в грапава повърхност. Освен това така те маркират територията си.

Може ли да се използва пила за нокти при грижата за ноктите на котката?

Защо котките харесват пили за нокти и безопасни ли са те за тях?

Обикновено котешките нотки се подрязват със специална ножица, която се закупува от търговската мрежа. Писаните обаче по правило не обичат тази процедура и рязането на нокти изисква голяма доза търпение и такт от страна на стопанина. Самото докосване на лапичките не се приема добре от мъркащите питомци, затова може да се опита и пила за нотки, ако котето проявява интерес към нея. Цялостно изпиляване на ноктите е невъзможно, но с нея може да премахнат острите ръбове, останали след подрязването.

При съприкосновение на котаците със сравнително остър предмет като пилата за нокти възниква въпросът дали тя е опасна за домашните ни питомци? Отговорът е отрицателен. Пилата не крие опасност за котката и може да се позволи съприкосновение с нея. Добре е обаче за изпиляване на ноктите на писаната да се ползват традиционните драскалки, които имат доказан ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest