Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката ми ме пази?

Защо котката ми ме пази?

Защо котката ми ме пази?

Въпреки че на някои хора може да им е трудно да повярват, но котката пази стопанина си. Тя може да бъде почти толкова защитна, колкото кучето. От друга страна, тя не е склонна да използва физически враждебността си, освен ако не е необходимо.

Котките пазят хората, за да опазят територията си в безопасност. Тревожността от раздяла кара котката да се придържа към стопанина и да го защитава. Защитното поведение на котките е проява на преданост.

Котките и хората са имали дълбок взаимен афинитет още от 4400 години преди новата ера. Ако човек има близки отношения с котка, тя вероятно ще го защити. Предаността на котката обаче трябва да бъде спечелена, тя не е даденост.

Защо котката пази стопанина, когато е в тоалетната?

Това е изява на тревожността от раздяла. Обикновено човекът затваря вратата, когато е в тоалетната. За пухчовците това е важно, защото не виждат своя собственик. Затова тя мяука и дори пъха лапички под вратата. Дори някои котки са в тоалетната при стопанина си.

Звукът на чешмата или душа стряскат котето и то се чувства безсилно и ужасено от другата страна на вратата. Затова домашният любимец често придружава стопанина в банята и стои в краката му, докато използва тази зона. Възможно е да застане на вратата, за да следи нещата.

Котка в тоалетната

Това поведение е инстинктивно, защото мъркащите ни питомци приравняват загубата от погледа на стопанина и шумовете от другата страна на вратата с нуждата от защита.

Защо котката пази стопанина, докато спи?

Това поведение също е израз на защитната позиция на писаната. Тя иска да гарантира безопасността на човека. Според изследователите на поведението на котаците, те изграждат емоционални връзки със своите стопани. Те получават топъл и безопасен дом, редовна храна, сигурно място за спане и обич в замяна на компанията си.

При по-продължителна раздяла със стопанина, тя развива котешка тревожност и търси утеха в човешкото присъствие. Различни фактори имат значение при поведението на мъркащия ни домашен любимец, в това число и травмиращо минало.

Котката пази вратата на банята, докато стопанинът прави своя тоалет, защото тя самата се чувства уязвима в тоалетната и смята, че човекът изпитва същите чувства. Вратата на жилището пък е обект за защита, за да държат всеки потенциален враг далече от стопаните.

Въпреки репутацията си на най-малко обичащи и привързани домашни любимци, котките се стремят да изразят своята привързаност чрез скромни жестове. Те са интелигентни същества, които имат нужда да наблюдават всяка зона от къщата.

Те пазят своя район и хората, които им осигуряват храна, любов и грижа. Постигат го като следват собствениците си и премахват всичко, което може да ги застраши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest