miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котките мразят затворени врати?

Защо котките мразят затворени врати?

Защо котките мразят затворени врати?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всеизвестно е, че котките мразят затворените врати. Разбирането защо им е нужно да тестват всяка затворена врата е малко по-трудно.

Отговорът е, че котките мразят затворена врата, защото не могат да разберат какво се случва от другата страна на вратата. Това може да е свързано с интензивния им котешки порив да доминират и патрулират територията си.

Обикновено смятаме писаните за независими същества, които предпочитат да живеят сами, но това не е така. Както хората, котаците обичат човешкото присъствие и се радват да получат внимание или просто да се помотаят около стопанина. Те искат да бъдат част от всичко, което хората правят и ако стопаните са скрити зад затворена врата, пухчовците смятат, че пропускат нещо интересно от забавленията със специалния им човек.

Домашните котки изглеждат всичко друго, но не и диви, но това е далече от истината. Естествените им инстинкти са си живи и до днес. Необходимостта им да доминират и защитават територията си е най-мощната им мотивация.

Територията на всяка котка се състои от централна зона или бърлога, където тя се чувства напълно защитена и може да яде, спи и играе, както и да общува. Това е районът, който тя активно защитава от натрапници.

Ако има затворена врата пред котката, това означава, че има зона от територията, където домашният питомец не знае какво се случва. Освен това човешкият им приятел е установил някаква власт над района им по неизвестна за тях причина. Това ги натъжава или ядосва. Затова котката драска, нервира се и мяука. Добре е вратите да бъдат винаги отворени. Това създава усещане за спокойствие от заобикалящата среда за котето.

Това означава също достъп до храната, водата и най-вече до тоалетната. Това прави мъркащата топчица вкъщи по-здрава и по-щастлива.

Котките не обичат затворени врати

Ако се налага вратата да бъде затворена, за да се спре мяукането на котката пред нея, може да се направи удобно място до прозореца за котката. Така котето ще знае какво се случва, когато стопанинът затвори външната врата, защото ще го вижда как излиза и ще знае къде се намира.

В голяма степен вниманието, което стопаните отделят на питомката си има влияние върху нейното отношение към затворената врата. Ако не прекарват достатъчно време със своите хора, котките се чувстват изоставени и протестират по-бурно, когато видят затворена врата.

Многото играчки за домашният любимец са едно от условията да се намали влиянието на фактора врата върху домашния питомец. Въпреки че са самотни животни в дивата природа, котките са социални същества, които имат нужда да модифицират околната среда, да общуват с хората и затова атакуват вратата, която пречи на тези желания. Тази пречка лесно може да бъде отстранена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest