Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Имат ли котките любим човек в семейството?

Имат ли котките любим човек в семейството?

Имат ли котките любим човек в семейството?

За котките се знае, че не са от най-дружелюбните животни, доста егоцентрични и дистанцирани са тези представители на животинското царство, особено сравнени с кучетата.

Те имат висок стандарт за хората, на които позволяват да общуват с тях. Поведението на мъркащите пухчовци е много сложно, но те имат един човек, когото предпочитат пред всички останали в семейството, в което биват отглеждани писани.

Котаците избират своя любимец сред хората според представата си кой ще се грижи най-добре за тях и ще ги пази. Любимият човек на котките обикновено става този, който си играе най-често с тях, който ги храни, или този, който е най-силен и стоик и им създава чувство за безопасност.

Критериите за избор на любим човек са напълно произволни. Този, който разбира най-добре нуждите им обикновено привлича и вниманието им. Не бива да се заблуждаваме, котките са отлични комуникатори и използват различни знаци и езика на тялото си, за да предадат желанията си, използват и мяукането като начин за връзка с човека.

Напълно възможно е котката да избира любим човек и според миризмата му. Да бъдат привързани към един човек е нещо, което са научили от еволюцията. Доверието при тях е сложно нищо, а проявите на привързаност могат да бъдат доста произволни. Специфични действия и характеристики у даден човек могат да привлекат котката към него. Най-важните причини при избора на любим човек от котката са 4, ето кои.

1. Комуникацията - тъй като вербалното общуване е невъзможно за тях, писаните разчитат на езика на тялото и звуците, за да общуват. Този, който разбира кога котето иска да бъде галено, нахранено или успокоено, е потенциален любимец. Котките различават гласа на хората и предпочитат човек, който редовно им говори.

Котка

2. Храната - инстинктите за оцеляване ръководят ежедневието на котката. Затова те развиват зависимост към този, който ги храни. Те помнят източниците на храна, всеки човек с чанта е потенциален носител на лакомство, ако са свикнали с такова положение. Рутината при тях е много важна, котките обичат режима. Те имат любими храни и са в състояние да ядат едно и също нещо постоянно. Този, който поднася котешката храна в едно и също време, запазвайки рутината, се ползва с доверие и специално отношение.

3. Ароматите - котките имат способност да запомнят минали събития. Понякога те показват неприязън към някого, защото нещо в него им напомня а неприятно преживяване от миналото. Особено лесно се свързват такива събития с определен аромат.

Интерес предизвиква въпросът дали котката да има повече от един любим човек?

Според специалистите това е малко възможно. Случва се при екземпляри, които обичат човешката компания. Еволюцията ги е направила скептични към човека и понякога им е трудно да се доверят дори на един човек. Но ако е живяла сред общество на любящи хора, тя може да изпитва привързаност към повече от един човек.

Възможно ли е котката да промени своя любим човек?

Отговорът е положителен. Като типични опортюнисти, те са в състояние да се ръководят и в това от личните си интереси. Смяната на любимеца може да се случи, ако той отсъства дълго. Свързвайки се с един човек, котките приемат това като начин да контролират ситуацията.

Котка и бебе

Кои са начините да се разбере кой е любимец на котката?

Не е трудно да се отличи любимият човек на писаната. Този, в когото най-често се отърква, за когото се грижи, като го облизва или мачка с лапички, или когото гледа в очите като примигва бавно или приближава опашката си до лицето му, са доказателство за пълно доверие. Седенето в скута е сигурен знак, че това е нейният любим стопанин. Мисълта за това е особено приятна за човека.

Прочете също за езика на котките!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest