Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Породи кучета за лов на зайци

Породи кучета за лов на зайци

Породи кучета за лов на зайци
Снимка: BG Macedonia
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ловът на зайци е изключително популярно занимание сред ловците и не е загубило своята притегателна сила до днес. Този лов е основно спортна страст и не представлява бизнес, както е ловът на лисици например, независимо че ловците често използват едни и същи породи кучета за лова на двата вида диви животни.

Не е странно като зайчари да бъдат използвани породи, известни главно като кучета за подземен лов, защото са бързи, имат отличен нос и са много настойчиви при преследването на дивеча.

По-добри са обаче другата група кучета зайчари, това са гончетата. Ловците се спират главно на тях поради някои съображения. Те познават следите на зайците и се движат неотклонно по тях. Гончето издава специфичен звук, когато се натъкне на следа. Това ориентира ловеца накъде да тръгне.

Докато бяга от кучето, заекът прави кръг и се връща на същото място, където го чака ловецът. Поради тази причина ловът на зайци с гончета се смята за много популярен. Какво гонче да се избере?

- Сръбското трицветно гонче е класика в лова на заек според много български ловци. То е бдително, бързо и безотказно преследва дивеча.

- Българското гонче също е отлична опция за куче за лов на зайци, защото е изключително бързо животно, което е в състояние да застигне перфектния спринтьор, какъвто е дивият заек.

Но въпреки добрите възможности на гончетата трябва да се каже, че най-добрата порода за лов на зайци са хрътките. Всяка хрътка работи безотказно за ловеца и този лов е известен в ловните среди като мързелив. Отличителна черта на хрътките е, че докато гонят плячката не издават никакъв звук. Слабото тяло, дългите крайници и перфектната аеродинамична форма та тялото им позволява да следват извивките на жертвата. Това е лов без изстрели, защото хрътката просто донася заека на ловеца. Ето някои хрътки, които могат да станат отличен зайчар.

Бигъл за лов на зайци

- Бийгъл - куче със среден размер, пъргаво и енергично, с развита мускулатура, късокосместо.Това енергично и свободолюбиво куче е и отличен домашен любимец.

- Английски хариер - тази хрътка също е средно голяма куче, късокосместо. Отглеждани са в Англия за лов на зайци в глутница. Днес са рядка порода и ги отглеждат и като домашни любимци, а важно е да се внимава с количествата храна, тъй като са склонни към затлъстяване.

- Италианска хрътка - това елегантно животно с дълги крака е получило името си от думата lievre, което значи заек. Това е достатъчно, за да се разбере предназначението на кучето. Миниатюрният модел хрътка е отличен зайчар.

Ако и вие си търсите помощник в лова, вижте тези обяви и цени за ловни кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest