Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Породи кучета за лов на птици

Породи кучета за лов на птици

Породи кучета за лов на птици
Снимка: Pinterest

Ловните кучета имат няколко изключителни характеристики - те са издръжливи, атлетични и имат нос за дивеча. Сред породите птичарите заемат доста лично място. Това са предимно ловни кучета, които работят със стойка. Основните качества на тези кучета са силно развитото обоняние и стойката - те спират и замират в напрегната поза при наличието на дивеч.

Птичарите са една голяма група, която се разделя на подгрупи. Основното различие се прави за породи, подходящи за лов на високопланински пернат дивеч, за лов на пернати в равнинен терен и ловци на водни птици.

Ако целта на лова са птици високо в планината, тогава породата шпаньол е добър избор за ловен придружител. Тези дружелюбни кучета стават и за лов на водни птици. Водолюбивите птици са страст на ирландския воден шпаньол. Къдравите кучета имат естествено водоотблъскваща козина, което ги прави идеални за лов на водоплаващи птици в неравен терен.

Ретривирът също е много подходяща порода за птичар. Първо са били използвани за донасяне на птици, които вече са свалени от ловеца. Те имат много чувствителна захапка и не повреждат дивеча.

Породи кучета за лов на птици

Новошотландски ретривър - това е подходяща порода куче за лов на птици. Тъй като приличат външно на лисиците, патиците ги взимат за диви животни.

Пойнтерът и сетерът - те са най-добрите птичари сред английските ловни кучета за птици, а германският брак, дългокосместият германски птичар, дратхаарът, грифонът, унгарската визла, ваймаранерът и други са предпочитани сред континенталните ловци- птичари.

Английски пойнтер - издръжливо и бдително куче, работещо със стойка, което много добре се поддава на обучение за ловец на птици. Има отлично обоняние и се ориентира великолепно, рядко се губи.

Английски сетер - използва се основно при лов на фазани, пъдпъдъци, яребици и други дребни птици. Ценно ловно куче от любителите на пернат дивеч.

Пойнтер

Ирландски сетер - тази порода покрива същата група ловни обекти както английския сетер. Средно голяма куче, което е много добра опция и за домашен любимец.

Ваймаранер - ловците водят това куче, когато отиват на високопланински лов. Фазаните са любима ловна плячка на породата, но кучето се справя много добре и с друг пернат дивеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest