miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Заболявания при папагал корела

Заболявания при папагал корела

Заболявания при папагал корела
Снимка: pixabay.com

Папагалите корела са невероятно красиви и забавни домашни любимци, но отглеждането на корела не е лесно заради множеството заболявания, които ги съпътстват. Нужно е постоянно внимание, за се опази домашният питомец.

Не е трудно да се разбере, че папагалът е болен, тъй като симптомите са ясно изразени- задух, промяна на външния вид на крачетата, зачервяване на кожата, израстъци по гушата, повръщане, прояви на депресия, запек, диария и много други.

Като цяло групите болести при корелата може да се определят според причинителя. Това могат да бъдат болести, следствие на:

- Паразити

- Настинки

Папагал корела
Снимка: pixabay.com

- Отравяния

- Ставни заболявания

- Затлъстяване

- Инфекциозни болести

- Очни болести

- Болести на клюна

- Падащи пера

- Авитаминоза

1. Паразитните болести са упорита и опасна група и най-често се причиняват от червеи нематоди. Най-често се срещат 2 от тях:

- Сингамозата се причинява от кръгъл червей в трахеята и големите бронхи. Паразитите се хранят с кръвта на птицата и водят до анемия, а продуктите им тровят гостоприемника. Лечението е с дози чесън или лекарствени препарати.

- Аскаридозата е паразитно заболяване, причинявано от няколко вида паразитни червеи. Болестта при корелата се проявява с храносмилателни разстройства - редуват се запек и диария, повръщане, жажда, липса на апетит при папагала. В домашни условия лечението е с чесън, моркови и тиквени семки.

2. Заразните болести също са доста неприятна група, тъй като често водят до смърт на птицата. Най-опасни и известни сред тях е:

- Болест на перата и клюна на папагала - болестта се причинява от вирус, размножаващ се в клетките на имунната система на птиците. Вирусът остава жизнен дълго и е устойчив към препарати. Заразяването става със замърсена вода, храна, клетки или други пособия, ползвани от птицата. Болестта съществува в остра и хронична форма, като от острата страдат предимно младите птици, а от хроничната по-възрастните. Лечение няма. Острата форма води до бърза смърт на птицата, а хроничната дава възможност при добро гледане и хранене корилата да живее години наред.

3. Авитаминозата се причинява най-често от небалансирана и бедна на хранителни вещества диета на корелата. Птицата заболява от рахит, крехкост на човката, инфекции на дихателните пътища, Хранителният баланс може да възвърне доброто здраве на домашния любимец.

4. Застоялата храна или вода, неподходящите продукти, небалансираното хранене могат да разболеят корелата. Признаците на отравяне са отказ от храна, разстройство и общо нервно състояние. Ако не се вземат веднага мерки, птицата може да умре. Спирането на разстройството с активен въглен е първата стъпка от лечението Ако са нужни медикаменти, те се предписват от ветеринар, с когото спешно трябва да се комуникира.

5. Болестите на очите също са често срещани при корелата. Най-често това са възпаления, конюнктивити, чуждо тяло в окото. Лечението трябва да бъде предписано от специалист.

6. Депресията е сериозна опасност при всички видове папагали и изискванията към стопаните трябва да се спазват задължително, защото това застрашава живота на птицата.

Заболяванията при корелата от всякакъв тип изискват най-често квалифицирана помощ. Колкото по-бързо бъде потърсена, толкова по-големи са шансовете на птицата да оцелее. Превенцията е от изключителна важност предвид опасностите пред папагалите корела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest