Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката не мяука?

Защо котката не мяука?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k18
Защо котката не мяука

Подобно на своите стопани, котките са с уникален темперамент. Някои са много бъбриви и мяукат постоянно, докато други са съвсем тихи. Ако и вашата писана е от втория тип, вероятно се чудите защото котката не мяука? Причините за това са няколко и е добре да се запознаете с тях, за да сте спокойни, че всичко с любимеца ви е наред.

1. Вродени дефекти на гласните струни

Звукът мяу, който свързваме с котките, се произвежда от гласните им струни. Когато тези гласни струни не се развиват правилно, това може да означава, че котките не могат да мяукат. Вместо това може да се появи скърцащ звук, когато гласните им струни се опитват, но не работят.

Гласните струни на вашата котка може да са повредени от раждането поради някакъв вроден дефект. Този дефект може да бъде в самите гласни струни или в областта около струните, което нарушава нормалното им функциониране. Възможно е също така нервите, свързани с ларинкса и гласните струни, да не са се образували правилно.

Единственият начин да разберете със сигурност дали вашата котка не мяука, защото има вродени дефекти, е да посетите ветеринар.

2. Болести и инфекции

Защо котката не мяука?

Ако мяукането на котката изведнъж звучи скърцащо, има вероятност те да има инфекция. Няколко котешки заболявания могат да нарушат способността на котката да мяука, като например: Инфекции на горните дихателни пътища: Бактериите и вирусите могат да влязат в горната дихателна система на вашата котка и да причинят инфекция. Често срещаните примери включват котешки херпесвирус, Bronchiseptica и котешки калицивирус. Ще забележите симптоми, сравними с тези на човешка настинка, като кихане, запушване и секрет от носа и очите на котката.

3. Нараняване на гласните струни

За да загуби котката си способността да мяука, нараняванията обикновено са доста тежки. Може да е влязла в котешка битка. Или може би е наранила гърлото си някъде. Определено запишете час за преглед при вашия ветеринарен лекар, който може да помогне на любимеца ви.

4. Екстремна дехидратация

Същото важи и за дехидратирани котки. Всички клетки и органи в нашето тяло се нуждаят от вода. Ако котката е изключително дехидратирана, гласът й ще звучи дрезгаво и скърцащо. Може и да не мяука. Има просто решение за това - накарайте котката да пие вода повече. Фонтаните за котки са чудесно решение или можете да опитате да добавите нещо като пилешки бульон, за да направите водата по-апетитна.

Защо котката не мяука?

5. Котката не е свикнала с хора

Котките използват мяукането, за да контактуват с хора. Но ако сега сте осиновили котка, която не е свикнала да общува с хора, е възможно това да е причината да не мяука. Не се притеснявайте това умение може да се развие с времето, когато станете по-близки с домашния си любимец.

Кога да се притесняваме, че котката не мяука? Както казахме, всяка котка е различна. Ако вашата котка винаги е била по-тиха и не мяука, може просто да е с такъв темперамент. Но ако мяукащата ви котка спре да издава звуци и заедно с това започне да изглежда нездравословно, е добре да се консултирате с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest