Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Важни грижи за водата на вашата котка

Важни грижи за водата на вашата котка

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Важни грижи за водата на вашата котка

Дехидратацията е често срещан проблем при котките. Оказва се, че много от домашните писани не пият достатъчно вода. Причината не се крие само в придирчивостта на животните, но и в неправилните грижи за водата на котката от страна на стопаните. Как да поддържаме съдчетата и така да помогнем на котката да пие вече вода?

1. Уверете се, че водата е прясна

Котките са известни като придирчиви същества и повечето котки пият само прясна вода. Не можем да ги виним наистина – отпивали ли сте някога от чаша вода, която е била оставена за една нощ? Има ужасен застоял вкус. А котките имат много по-засилени сетива от нас, хората, така че за тях една купа със застояла вода ще има още по-отвратителен вкус!

Предпочитанието на котката към прясна вода също е свързано с оцеляването. В дивата природа пиенето на прясна, застояла вода крие по-висок риск от заразяване с инфекция. За сравнение, пиенето на прясна вода се счита за безопасно. Въпреки че водата в купата на котката няма да носи никакви смъртоносни заболявания, този инстинкт за прясна вода продължава.

Уверете се, че слагате прясна вода в купата на котката си поне два пъти на ден. Препоръчвам да правите това веднъж сутрин и веднъж вечер. Свикването с това прави задачата без усилие и е един от най-лесните начини да увеличите приема на вода на вашата котка.

2. Изберете правилното местоположението на купата за вода

Следващото нещо, което трябва да вземете предвид, е местоположението на купата с вода на вашата котка. В зона с висок шум и движение ли е? Повечето котки няма да се насладят на пиене, ако купата им е на шумно място и наоколо се случват много неща. Как могат да се съсредоточат върху пиенето с всичко останало, което се случва?

Вода и храна за котки

Купата с вода на вашата котка също трябва да е далеч от котешката тоалетна. Не бихте искали да пиете до мястото, където облекчавате нуждите си, така че не принуждавайте котката си да прави това. Това също е свързано с оцеляването – водоизточниците в близост до тоалетните са по-склонни да бъдат замърсени. Направете услуга на вашето коте и поставете купата му с вода изцяло в друга стая.

Много котки също не обичат да пият там, където ядат. Като хора обичаме да приключваме вечерята си с освежаваща напитка. Но котките не чувстват нужда да правят това. Те не искат парченца котешка храна да плуват във водата им, така че предпочитат двете съдчета да бъдат държани отделно. В противен случай може писаната да не пие вода.

3. Вземете повече от една купа за вода

Искате ли още един лесен начин котката да пие повече вода? Направете водата по-достъпна за животното, като поставите няколко купи за вода в дома си. Вероятно е поне една от тези купички да бъде на място, което вашата котка одобрява.

Възможно е също така да има моменти, когато случайно прекъсвате достъпа на котката си до вода. Или, ако имате повече от една котка, те няма да могат да пият и двете наведнъж. Ако една купа се събори, наличието на няколко купи означава, че все още има много вода, до която котката ви има достъп. Ако искате да насърчите котката си да пие повече, най-добре осигурете повече купички.

4. Напълнете купата до горе

Котките се чувстват по-добре, когато не трябва да се навеждат прекалено, докато пият вода. Освен това се уверете, че съдът за вода на котката не е прекалено малък или тесен.

5. Преминете към котешки фонтан за вода

Котка пие вода от чешмата

Ако котката не иска да пие вода от купа, може да помислите да преминете към фонтан за котка. Котките обичат течаща вода и много от тях предпочитат фонтаните пред обикновените купи. Това отново се свързва с оцеляването в дивата природа - течащата вода е по-малко вероятно да бъде замърсена, така че пиенето на това е по-безопасен вариант в сравнение със застояло езерце или локва.

Котешките фонтани за вода станаха изключително популярни и на пазара има стотици различни продукти, от които можете да избирате. Можете да ги поставите навсякъде в дома си.

Винаги имайте предвид личността на вашата котка, когато избирате фонтан. Някои фонтани са по-буйни и шумни от други, което вероятно ще изплаши плахите котки. От друга страна, по-социалните котки може да харесат вълнението, което тези фонтани носят. Направете проучване в магазините и намерете фонтан, който подхожда на вас и вашата котка.

6. Опитайте с различен материал

Помислете от материала, от който е направена купата за вода на вашата котка. Пластмасовите купи обикновено са по-евтини, но пластмасата задържа миризми. Постоянната употреба означава, че тези миризми могат да проникнат във водата на котката и да я направят лоша с течение на времето. Освен това тези купи могат лесно да се надраскат и малките пукнатини, останали след себе си, действат като идеална среда за размножаване на бактерии.

Поради тази причина повечето ветеринари препоръчват купи за вода за котки от неръждаема стомана или керамика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest