miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Защо заекът си сменя козината?

Защо заекът си сменя козината?

Защо заекът си сменя козината?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Зайците са сладки пухкави домашни любимци, на които никой не може да устои. Техният миролюбив и дружелюбен темперамент ги превръщат в едни от най-обичаните животни.

Отглеждането на зайци не е никак сложна задача, но изисква известна информираност и подготовка. Важно е да бъдете наясно с промените, през които зайците преминават, за да знаете как да реагирате, какво да очаквате или съответно как да помогнете. Един от тези етапи е смяната на козината на заека.

Ето какво е характерно за този етап от развитието и каква може да бъде причината за него:

Смяната на козината при зайците е обект на много изследвания. Едно от тях се фокусира върху американския заек беляк, за който е характерно да сменя цвета на своята козина.

Според някои учени тази промяна в заешката козина се дължи на климата – когато вали сняг, заекът сменя цвета си така, че да се слее с него. Причината за това е нуждата от адаптация и себезащита, тъй като по този начин заекът се слива със снега и може да се предпази от хищниците.

Друга научна теория обаче тълкува смяната на цвета при зайците като явление, което зависи от пряката слънчева светлина. Според това тълкуване сменената козина няма нищо общо с климатичните условия, а се влияе от количеството дневна светлина.

Изследване на дивите зайци в Монтана показва обаче, че по-ранното изчезване на снежните преспи увеличава смъртността при зайците.

Заек
Снимка: suju/pixabay.com

Резултатите сочат, че от 186 зайци 124 са смъртните случаи, причинени от хищници. Изводите показват, че липсата на сняг значително затруднява зайците в тяхното прикриване. Тяхната степен на оцеляване се понижава значително, когато няма сняг, тъй като зайците не успяват да адаптират цвета си спрямо околната среда.

Изследванията сочат още, че при някои зайци смяната на козината се осъществява по различно време и адаптацията се случва много по-бързо. Паралелно с това обаче климатичните условия също се изменят с бързи темпове и се оказват доста непредвидими. Това, от своя страна, затруднява приспособяването на зайците и прави техния успех по-несигурен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest