Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Кои домашни любимци могат да се гледат в аквариум?

Кои домашни любимци могат да се гледат в аквариум?

Кои домашни любимци могат да се гледат в аквариум

Свикнали сме да мислим за домашните любимци като за наши приятели от животинското царство, които се движат свободно в жилищното пространство и дори спят в леглата ни. Те споделят живота ни, живеят в голяма степен нашето ежедневие. Такива са кучетата и котките и може би заради това са най-популярните и обичани домашни питомци.

Има и такива животни, нуждаещи се от затворено пространство, което обитават постоянно, а стопаните са в ролята на наблюдатели на техния свят и навици. Връзката със собствениците никога не може да бъде такава, каквато е с живеещите редом с нас, но тези животински видове са не по-малко интересни. Най-често става въпрос за животни, които отглеждаме в аквариуми - рибки, гущери, костенурки, раци, малки пухести животинки като морски свинчета, дори страховити змии. Трябва да добавим и мравките с техните ферми в аквариума. Всеки вид заслужава отделна информация.

Аквариумни рибки

Тези домашни любимци са първите, за които всеки се сеща, когато става въпрос за отглеждане във водна среда в аквариум. Аквариумът за тях е дом, в който тече динамичен живот. Те се гонят, спят почти долепнали дъното, а когато получат храната си, те скупчват на повърхността, като някои от тях отварят уста.

Тези неми животни в аквариума изискват грижа, изразяваща се в правилно подбран съд според размера и гъстотата на популацията вътре, правилно подбрани устройства за прочистване на водата, нагревател, помпа, растителност и цялото нужно обзавеждане.

Не по-малко важен е подборът на видовете, които ще населяват това пространство. За тази цел е нужна информация кои видове могат да съжителстват и каква жизнена площ е нужна на всяка отделна аквариумна рибка.

Домашна костенурка

Ако децата в дома държат да галят своя любимец и да играят с него, костенурките са добър вариант. Те се движат из къщи бавно, обичат да се крият, а за децата е забавно да ги търсят. Аквариумът с термометър и нагревател и лампа, на която да се припичат, са им напълно достатъчни, за да се чувстват добре.

Грижата за тях е минимална, хранят се 3 пъти в седмицата, а почистването на стъкления им дом се прави 2 пъти в месеца.

Леопардов гекон

Гекон

Леопардовите гекони са разпространени домашни любимци, най-вече заради красивите ярки цветове, с които са нашарени. Те също не се гледат трудно, защото имат дружелюбен нрав, но грижата за осветлението и отоплението на аквариума им изисква повече внимание.

Трябва добре да се премисли, защото храната им се състои от живи скакалци, щурци, червеи и ларви. Но пък който няма проблем с това, ще се любува на интересните им движения, както и на звуците, които издават. Малко домашни любимци могат да облизват очите си и този гущер е сред тях. Децата в същото време се учат да не се боят от влечугите и да обичат всеки животински вид.

Раци и скариди

Тези аквариумни обитатели са малки ракообразни, които се продават с всичко нужно. Грижата за тях е лесна - хранят се веднъж в седмицата и се добавя малко вода, ако се е изпарила. Те са като живи играчки, които провокират интерес към морския живот.

Още по-интересен е ракът отшелник, който обитава малък аквариум и се нуждае от малко храна. Меките плодове, орехите и лешниците са храната му и е много забавно да се наблюдава как се храни. Освен това издава звуци и може да бъде оставян до ходи и извън стъкленото си жилище, когато стопанинът е наблизо.

Малки пухкави животинки

В аквариум се отглеждат и мънички сладки гризачи като морските свинчета, чинчили, хамстери или джебрили. Те са лесни за отглеждане, задоволяват се с тясна площ в аквариум и са забавни с техните колела и скривалища и сладкото хрупкане на зеленчуци. Грижата за тях е по-сложна, но си заслужава, защото радостта от тези домашни питомци е голяма.

Домашна змия

Отглеждането на змии като домашни любимци в аквариум не е занимание за всеки. Аквариумът на тези питомци не винаги буди радост и възторг у посетителите, а по-често недоумение и неодобрение, но тези, които са решили да инсталират аквариум с цел отглеждане на домашна змия имат своите съображения. Грижите са специфични, изискванията също, но удоволствието за стопаните не отстъпва по нищо на това, което изпитват другите собственици на домашни любимци.

Змия в аквариум

Ферма за мравки

Ферма за мравки в стъклен аквариум е екзотична идея за домашни любимци, но пък наблюдението им е изключително интересно. Тези миниатюрни, насекоми, станали нарицателно за работливи животни могат да ни научат на много неща за животинските видове.

Нямат нужда от отглеждане в класическия смисъл, както го правим за други животни. Мравките сами се грижат за себе си, достатъчно е да им оставим гела, който се предлага в магазините, за да им осигурим нужните минерали и аминокиселини. Нужен им е и чист въздух, който да се пуска чрез отваряне на съда на 2-3 седмици. Те са жива играчка, интересна и различна, която е полезна.

Жаби-африкански джуджета

Жабите-африкански джуджета се гледат в аквариум, защото са интересни за наблюдение с огнените си коремчета. Мънички, скокливи и забавни за тези, които обичат земноводните. Добре е да се отглеждат повече от една.

Грижите са стандартните за други водни обитатели, като жабоците са не толкова претенциозни, но трябва да им се подава нужната храна.

Морско конче

Морското конче, в размер джудже е също подходящ екзотичен домашен любимец за аквариум. Това е добра идея за тези, които обичат нестандартни и по-любопитни животни за наблюдение.

Тези животни са бавни плувци и изискват специална грижа, но за любителите на екзотиката това не може да бъде довод против такъв домашен питомец. Те са предизвикателство за запалени акваристи, добре ориентирани къде да намерят необходимата храна за тези неочаквани обитатели на един домашен аквариум.

Тарантула за домашен любимец

Стоножка, тарантула, скорпион

Всички членестоноги, най-вече стоножки, тарантули и скорпиони, които будят най-много интерес, не са пример за домашен любимец, но си имат своето очарование и своите привърженици. Така че аквариумите очакват и такива обитатели. Трябва да не се забравя, че тези животни са отровни, а някои видове изобщо не се препоръчват. Иска се отговорност, за да се отглеждат такива животни в домашен съд.

Какъвто и домашен любимец да бъде избран за аквариума вкъщи, най-важното условие е винаги да се предвиди достатъчно жизнено пространство за всеки член на групата. Това важи и за животни, които се отглеждат като единичен питомец. Процъфтяват само тези, които имат добра жизнена среда.

Поддържането на чистота, температура, влажност, осветеност и други изисквания на средата вътре в аквариума са не по-малко задължително условие. Всеки стопанин, който обича своя домашен любимец, се стреми да му създаде оптимална среда, в която неговия питомец да се чувства щастлив. Добрата жизнена среда подпомага и останалите усилия и грижи за храната, здравето и цялостното добруване на аквариумните обитатели. Те се отплащат за нея като показват цялата интригуваща същност на живота си. Споделянето на техния живот е най-непосредственият и занимателен начин да обогатим знанията си с най-важното и интересното за тях.

Вижте също така обяви и цени за аквариуми!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest