miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Вътрешно обезпаразитяване на котка

Вътрешно обезпаразитяване на котка

Вътрешно обезпаразитяване на котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Външното обезпаразитяване на котките не е толкова наложително в случай, че котката ви не напуска дома, а и не е трудно приложимо. Друг е въпросът с вътрешното обезпаразитяване, което е не просто наложително, а задължително заради всички котешки паразити. Само си представете какво би се случило, когато се налага да дадете таблетки на вашия любимец? Направо си е мисията невъзможна.

На пазара се предлагат различни форми за вътрешно обезпаразитяване на котките, като има дори и такива, които са течни и с тях се постига както външно, така и вътрешно обезпаразитяване за оптимално здраве на котката. Те, за жалост на собствениците на домашни любимци, са доста скъпо струващи, поради което повечето стопани на котки са принудени да се насочат към таблетките за вътрешно обезпаразитяване за домашните любимци. За разлика от пипетите срещу обезпаразитяване, които като средна цена рядко ще срещнете под 30 лв, хапчетата можете да намерите и за цена от около 3 лв. Доста голяма разлика, нали?

Лесно е обаче да използвате пипетите срещу вътрешни паразити върху козината на котките, но не и да им предложите хапчета.

Но дори и при котките, които категорично могат да са много агресивни, ако ги карате да правят насила нещо, в случая да приемат таблетки за вътрешно обезпаразитяване, се оказва, че задачата ви не е невъзможна. Тя е напълно постижима стига да знаете някои трикове.

Има таблетки за вътрешно обезпаразитяване на котки, които са с приятен за тях вкус и които се дъвчат. Повечето писани ги приемат добре и дори с апетит. Няма нищо невъзможно в това да ги накарате да ги сдъвчат.

Най-евтините таблетки обаче, които по резултати не отстъпват на останалите средства за вътрешно обезпаразитяване не се дъвчат, а трябва да бъдат погълнати от котката. Тук вече става малко по-сложно.

Обезпаразитяване на котка при ветеринар

Можете да пробвате да „пробутате“ хапчето заедно с любимата на котката ви храна. Ако е твърдо голямо го дайте на части, но от ръка, за да сте сигурни, че котката ви си го е похапнала. Обвийте таблетката в пастет или топено сирене например- повечето котки го обожават.

Когато трикът ви не се получи и котката изяжда храната, но не и хапчето, ще трябва да приложите малко сила. Увийте любимеца си с кърпа, така че да можете да го държите неподвижен и той да не може да ви одраска. Говорете му гальовно и поставете хапчето в устата му (ако е малко може и цяло, ако е голямо задължително на части), но над езика. След това задръжте устата на котката затворена, така че да няма възможност да го изплюе. Ще не ще- тя ще е принудена да го глътне. Веднага след това я оставете да може да пие вода, ако има необходимост.

Тъй като това е доста агресивен метод за даване на таблетки, ви съветваме да го прилагате само, когато нямате друг избор.

В заключение ще добавим, че задължително трябва да наградите котката си с някакво лакомство, ако сте я накарали да изтърпи насилствен прием на каквото и да е хапче за вътрешно обезпаразитяване. Тя няма как да знае, че вършите това за нейно добро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest