Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Поведение на папагал Александър

Поведение на папагал Александър

Поведение на папагал Александър
Снимка: Kolbatinger/pixabay.com

Папагалите Александър са няколко вида, като най-често за домашни любимци се избират малкият и големият Александър, които в естествена среда живеят в Азия и Африка. Там се срещат в групи, които са толкова по-големи, колкото по-големи са запасите от храна. Птицата е много социална и интелигентна.

Днес александровците са много популярни като домашни любимци, защото имат способността да имитират човешка реч и запомнят до 250 думи, което е сериозен речников запас. Освен това те могат да имитират песен, да свиркат, както и да крещят пронизително, като част от общуването. Какво е поведението на папагал Александър?

Общуването с този вид папагал носи само положителни емоции на стопанина. Силната привързаност и доверие, на което е способен вида Александър, има като положителна страна желанието за комуникация на птицата със стопанина и е начало на процеса на заучаване чрез имитация на думи от човешкия речник.

Като най-значителен недостатък се сочи склонността на този вид папагали да крещят. Тези остри и силни звуци са много често причина стопаните да се отказват от своя домашен любимец, затова е нужно да се знае, че това за тях е естествен процес на общуване в природата. С крясъци те си съобщават важна информация, поддържат непрекъснато връзка с останалите членове на ятото. Затова този им малък недостатък трябва да се приеме като част от особеностите на характера на папагал Александър, който го прави специфичен. И се изисква да помислите добре, преди да си вземете такъв любимец.

Папагалите Александър притежават силна личност и с обаянието си бързо стават център на внимание в семейството, където се отглеждат. Те са изключително интелигентни птици, но се нуждаят от постоянно внимание. Ако го получават, те се превръщат в образцов домашен питомец - игрив, общителен, послушен и не особено капризен и придирчив. В противен случай развиват саморазрушително поведение.

Папагал Александър
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Необходимостта от различни играчки, занимания в отсъствието на стопанина ще помогнат на папагала да задоволява любопитството и интереса си към света. Всичко това трябва да е съчетано с битови удобства, съобразени с всички нужди при отглеждането на папагал Александър.

Продължителността на живота на вида Александър е около 30 години, но много често птиците живеят до 50 и повече години, затова те са семейно предавани домашни любимци, което трябва да се има предвид при отглеждане на такъв папагал. Те изпълват в максимална степен със смисъл понятието домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest