Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Важни грижи за очите на морското свинче

Важни грижи за очите на морското свинче

Важни грижи за очите на морското свинче

Здравото морско свинче има големи отворени очи, много светли и влажни с различен цвят. Въпреки този ярък външен вид, тези гризачи имат лошо зрение. Те се ориентират повече по миризмата и движението наоколо.

От очите на здравите животни понякога тече бяла течност, която смазва очите и почиства лицето. Нейното отделяне е естествен процес и не бива да притеснява стопаните. А какво трябва да ги тревожи по отношение на очното здраве на морското свинче?

Морското свинче страда от редица очни заболявания, които изискват както превенция, така и своевременно лечение, когато то е възможно. Това означава, че стопанинът трябва да следи своя домашен любимец и да разпознава състоянието на очите, което изисква ветеринарна намеса.

Морските свинчета страдат от редица заболявания, които водят до тяхното ослепяване или налагат премахване на едното или двете им очи. Това при тези гризачи не е фатално, тъй като те се адаптират лесно към живота като слепи и могат да живеят нормално самостоятелно или в малка група.

Заболявания, които са лечими, изискват грижа от стопанина. Става дума за възпалителни процеси, следствие на механични наранявания, примерно ако в окото на гризача влезе сламка или треска, която го дразни. Препоръчва се да не се правят опити от човека да се справи с проблема, ако не е обучен за това, а да се потърси помощта на ветеринар.

Морски свинчета

Съветът на специалистите е стопаните да не лекуват очите на своя питомец с домашни средства, защото това може да увреди зрението на животното. Ако състоянието изисква лечение с препарати, съдържащи кортикорсероиди, трябва да се провери дали роговицата не е увредена, защото тези лекарства са противопоказни в случая.

При необходимост да се промиват очите на морското свинче в никакъв случай не бива да се използва лайка. Подходящи са натурални средства на мазна основа.

При отглеждане на морско свинче и нужда от лечение на очите с мехлеми и капки, те се нанасят директно върху горната част на окото или на клепача. Трябва да се избягва попадане на мехлем в края на клепача или околните косми. Лекарствата не бива да се втриват, те се разнасят сами в окото.

Очните проблеми на морското свинче са много и изискват винаги посещение при ветеринар, преди да се предприеме лечение или дори проста манипулация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest