Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Защо морското свинче не яде?

Защо морското свинче не яде?

Защо морското свинче не яде?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Редовното хранене е много важно за морското свинче. Веднага щом то престане да се храни състоянието може да стане животозастрашаващо. Проблемът с отказа на храна е важен и стопанинът трябва да вземе незабавни мерки при това положение.

Най-напред се търсят причините морското свинче да не яде. Те могат да бъдат от различно естество - здравословни проблеми, стрес, промяна на храненето и всички изискват спешна намеса на ветеринарен специалист, защото морските свинчета трябва да се хранят на всеки 2-3 часа, за да останат здрави.

Защо е толкова опасно, ако морското свинче не яде? Червата на този гризач се нуждаят от храна, за да се поддържа храносмилателният процес. Тъй като мускулатурата не изтласква сдъвканата храна, има нужда от запаси отгоре, защото иначе цялото храносмилане може да спре.

Без нова храна морските свинчета умират за 24 до 48 часа. Освен това те отслабват много бързо, ако спрат да приемат храна. Това винаги е много сериозен предупредителен знак, за който трябва да се следи зорко.

Ето и най-честите причини да не яде морското свинче:

1. Проблем със зъбите - зъбите на морското свинче растат непрекъснато и ако не се изтриват правилно, това може да предизвика проблем с храненето. За здрави зъби, в клетката на домашния любимец винаги трябва да има нещо за гризане. Ако това не е достатъчно, ветеринарният специалист трябва да скъси зъбите.

2. Стрес - аклиматизацията при промяна на околната среда понякога е много трудна. Възможно е новият питомец вкъщи да отказва храна, разтревожен от необичайните нови шумове. Може този процес да бъде улеснен като се дава на животното сено, поставено точно пред къщичката му, за да го насърчи. При отказ, най-добре да се потърси специалист.

3. Смяна на подаваната храна - морските свинчета не обичат резките промени в храненето. Смяната на храната на морското свинче от един ден за друг може да докара здравословни проблеми на животното, а промяната става задължително постепенно, с мини порции.

Морско свинче

4. Болести - всяко заболяване при морското свинче може да доведе до отказ от храна. Често тези причини не могат да се наблюдават и открият, затова е нужно домашният питомец да бъде прегледан от лекар.

5. Промяна в температурата - температурните колебания се отразяват доста зле на тези гризачи и затова не бива да бъдат подлагани на такива екстремни преживявания, защото това може да се окаже дори фатално.

6. Лоша храна - ако храната не е качествена, морското свинче може да откаже да се храни със всички последици за здравето. Задължително е купуването само на храна от премиум клас, за да бъде домашният любимец здрав.

Загриженият стопанин наблюдава непрекъснато своя любимец и реагира адекватно на тези опасни състояния.

А ако още не сте си взели гризач, но търсите, вижте обяви и цени за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest