miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Отглеждане на морско свинче и котка заедно - възможно ли е?

Отглеждане на морско свинче и котка заедно - възможно ли е?

Отглеждане на морско свинче и котка заедно - възможно ли е?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Хората, които обичат животните и отглеждат домашни любимци рядко се задоволяват само с един вид. Така се появяват интересни и понякога дори странни съжителства - котка и куче, куче и заек, котка и гущер. Как стои въпросът с котка и морско свинче в един дом, тъй като в дивата природа тези животни са хищник и плячка?

Дали е възможно да живеят в щастливо приятелство е въпрос, но който не може да се даде категоричен отговор. Нужно е да разгледаме психологията на гризача. В хранителната верига той заема най-ниското звено. Няма активни методи да контролира хищника. Острите резци на гризача му служат само в битки със себеподобните, но дори в този случай не се стига до сериозни конфронтации.

Въпросът с отношенията с естественият враг - хищник, какъвто е котката, стои много по-сериозно. Всички от котешкото семейство гледат на плячката си като на храна и играчка, така че за котката морското свинче е точно това.

Съветите на специалистите са котка и морско свинче да се отглеждат заедно само от бебешка възраст. Тогава все още не се възприемат като хищник и жертва и след като вече са свикнали, няма да проявят подобни инстинкти като възрастни.

Ако това е невъзможно, тогава е нужно много внимание и такт от страна на стопанина, за да успее да създаде атмосфера на доверие и спокойствие между двете животни. Много неща зависят от темперамента на писаната. Расовите котки са флегматични и не проявяват особен интерес към потенциалната плячка. Трябва да се знае и това, че котките ядат само дребни гризачи. Така че ако морското свинче е от порода, която е достатъчно едра, хищникът няма да гледа на него като на потенциална храна.

При намерението за събиране на двете животни в едни дом, най-напред трябва да се прегледа клетката на морското свинче. Тя не трябва да позволява котешката лапичка да влиза вътре. Освен това самата къщичка на гризача не бива да бъде на такова място, от което котката да се опитва да достигне морското ви свинче, защото така ще го стресира постоянно.

Добре е ако в къщата има вече голяма котка, да не се пуска морското свинче извън клетката. Дори да не го нападне, писаната може да го нарани, стъпвайки върху него.

Морско свинче

Самият стопанин трябва да прояви много такт в отношенията с двамата си домашни питомци. Да разделя по равно вниманието и грижата за всяко от тях, за да не възникне ревност и съперничество и да се появи конкуренция между животните за вниманието на човека. Правилното отношение на стопанина е основа за взаимното приемане и евентуално приятелство между двата вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest