Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Заболявания на очите при морските свинчета

Заболявания на очите при морските свинчета

Заболявания на очите при морските свинчета
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Здравото морско свинче има големи отворени очи, които са много светли и влажни и могат да имат различен цвят. Очите им отделят бяла течност, която играе роля на смазващо вещество за очите и лицето. Тази секреция е съвсем нормална за морските свинчета.

Като много екзотични животни обаче морските свинчета боледуват от очни проблеми. Механичните увреждания в окото най-често се причиняват от влязла сламка или парче дърво и специалистите съветват собствениците да не се опитват да извадят сами такова дразнещо чуждо тяло, а да потърсят услугите на ветеринар.

Драскотонитие и нараняванията, които се получават по различни причини често водят до роговична язва. Наблюдава се замъгляване или зачервяване на окото на животното, а болката може да се отрази в отказ от храна. Има специални очни мехлеми за лечение на тези състояния, както и капки за очи, но лечението е работа на ветеринарният специалист.

Инфекциите на очите на морските свинчета обикновено се причиняват от гъбични или спори на бактерии и засягат както едното, така и двете очи на домашния любимец. Антибактериалните и противогъбичните препарати са лечебното средство при такива случаи. Конюнктивитът най-често е знак за инфекция, която води началото си от такъв източник.

Морските свинчета страдат и от катаракта. Няма лечение за това наследствено заболяване и морското свинче може да ослепее и с двете очи. Това не се оказва фатално за качеството му на живот, защото този гризач се ориентира повече по движението и миризмите, отколкото със зрението, което не е особено силно развито.

Често срещан очен проблем при морските свинчета е така нареченото грахово око. Този очен проблем не е сериозен, но е нужно да се даде антибиотик понякога, а това може да се окаже дори фатално за животното и затова само добър специалист трябва да назначи лечение. Ако свинчето има грахово око, то е зачервено и сълзи. Очните мехлеми също са ефикасни при това заболяване.

Анофталмията не е заболяване или очен проблем, а по-скоро очно състояние. Характеризира се с липсата на очи. Морските свинчета, родени така, са в добро общо състояние и живеят нормално в малки групи.

Морски свинчета

Микрофталмията пък се изразява в много малко или дори несъществуващо око, заради което свинчето обикновено е сляпо. При слепите свинчета очите са бели или липсват. Те имат нормален здравен статус.

Вижте и други болести на морското свинче!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest