Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Колко години живеят зайците?

Колко години живеят зайците?

Колко години живеят зайците?

Зайците са изключително мили, любвеобилни и сладки създания. Техният пухкав външен вид в съчетание с невинния им добронамерен характер карат всеки човек да се влюби в тях от пръв поглед.

Много хора имат желанието да отглеждат зайците като свой домашен любимец. За тази цел трябва да се проучат всички гледни точки от отглеждането – дом, хранене на заека, начин на живот, здравни грижи, играчки, възпитаване и др. Много от любителите на животни, които вземат решението да имат свой домашен любимец, се интересуват от един важен аспект и той е продължителността на живота.

Ето колко дълго могат да живеят зайците:

Животът на зайците зависи предимно от техния вид, среда на живот и начин на отглеждане. Установената дълготрайност на живота им е средно около 5-6 години. Ако обаче полагате оптимални грижи за тях и редовно проверявате тяхното здравословно състояние, то зайците живеят до 9 години.

Има значими фактори, които пряко влияят на дълготрайността на живеене. Някои от тях зависят пряко от човешката намеса и отговорност при отглеждане, докато други са изцяло индивидуални спрямо породата и генетичните данни на декоративния заек. Така че нещата са комплексни. Факторите, които определят продължителността на живота на заека:

- Наследственост. Родословието на зайците е съществен фактор за неговото качество на живот. Генетичните фактори зависят пряко от организирането на самия процес на чифтосване. Чистотата при чифтосването на зайците е ключово за това, да не се получат увреждания в процеса на развитие на зайците.

- Психологично състояние. Зайците са активно социализиращи се животни, които имат нужда от комуникация и компания. За тях е важно да не бъдат сами, независимо дали са заобиколени от своите собственици или от други животни. Според изследвания, животът на зайците е по-дълъг, когато те са заобиколени от още животни.

Зайче

- Лично пространство и движение. Заекът се нуждае от достатъчно пространство, което да му позволи свобода при движение. Това укрепва техния тонус и същевременно удължава живота им.

- Имунитет. За да се поддържа оптималното здраве на зайците, то трябва да се полагат навременни грижи за укрепването на тяхната имунна система. Това става чрез редовна ваксинация, която да ги предпази от развиването на неблагоприятни заболявания.

- Грижи и бързи реакции. Макар да имат ваксинация, зайците са лесно предразположени към развитие на инфекции. Затова е от ключово значение за стопаните да бъдат наблюдателни и да следят състоянието на своите животинки и евентуални болести при заека. Ако се забележи състояние, по-различно от нормалното, то тогава трябва да се реагира бързо и да се установи връзка със специалист.

Търсите ли си пухкаво другарче? Вижте тези обяви и цени за зайчета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest