Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо малкото коте плаче?

Защо малкото коте плаче?

Защо малкото коте плаче?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Малките котета са едни от най-невинните и сладки създания, които предизвикват любов от пръв поглед. Техните малки размери и пухкав външен вид са мила гледка, на която повечето хора не могат да устоят.

Предвид техния размер и ранна възраст, тези животинки са изключително уязвими и трябва да се подхожда деликатно към тях в процеса на отглеждане. Това е препоръчително предимно защото котките имат чувствителност, сходна с човешката. Затова и се оказва, че те могат да проявяват емоции и да ги изразяват чрез сълзи.

Малките котета плачат, но това не се изразява с видими сълзи, както е характерно при хората. Ако забележите, че котенцата ви проронват бледи или прозрачни сълзи, то това вероятно се дължи на раздразнение на очите или на инфекция. При тези животинки плачът се изразява в специфични жалбиви звукове или мяукания. Обикновено издадената вокализация е изключително настойчива и силна. Ето какви могат да бъдат причините котето да плаче:

- Най-често срещаната причина е страхът. Малките котета се отделят от своята обичайна среда и започват да обитават нов дом, което поражда стрес, несигурност и тревожност. Те се чувстват изгубени и се страхуват от заобикалящата ги среда. Затова е препоръчително да бъдете около тях и да не ги оставате самотни. Ако те са сами, то тяхната тревожност се повиши допълнително. Ако те се почувстват обичани и закрилени, то много скоро ще се успокоят и ще се адаптират лесно към новата среда.

- Друга причина за плача на малките котета е тъга. Когато ги приютявате, вие ги отделяте от тяхното семейство. Затова животинките се чувстват самотни и незащитени. У тях се поражда тъга към изгубената семейна среда. В този случай е препоръчително да им отделяте необходимото внимание и време, за да свикнат с вашето присъствие и да намерят сигурност при вас.

Новородени котенца

- Още една възможна причина за емоционалния дискомфорт при вашите котета е физиологичната липса. Много вероятно е те да гладни или жадни и да използват плача като израз на дадена нужда. Затова се уверете, че осигурявате всичко необходимо на вашите малки приятели.

Вижте също как да храним малко коте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest