miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Чести грешки в храненето на чинчилата

Чести грешки в храненето на чинчилата

Чести грешки в храненето на чинчилата
Снимка: pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Храненето е един от най-важните моменти в отглеждането на домашни любимци, който определя не само качеството на живота му, но и неговата продължителност. Екзотичните видове, отглеждани у дома, имат специфични изисквания, които понякога не се отчитат правилно от стопаните.

На какво трябва да обърнат внимание собствениците на чинчили при избора на меню за домашните си любимци и какви са най-честите грешки в храненето на чинчила?

Стопаните обикновено знаят, че този екзотичен гризач идва от района на Андите, но не винаги се информират каква е хранитерлната му диета в неговата естествена среда и че домашното хранене трябва максимално да наподобява това в естествените местообитания.

Чинчилата е растителнояден вид. Яде частите на тревисти и дървесни растения, семената и плодовете им. Тя се стреми да се храни обилно, защото местностите са бедни на храна, но с висока калоричност. Затова храната, приготвена за чинчилата у дома може да е от едни и същи продукти, но различният начин на приготвяне може да се хареса или не на домашния питомец. Проверката ще покаже какви са предпочитанията на гризача.

Сеното и билките са основна храна на чинчилата, а гризането на клоните на дърветата подпомага нужното износване на зъбите им. Клонки са необходими, за да се поддържат зъбите и в домашни условия и чинчилата може да грезу клонките на местните видове дървета.

Основна грешка е прекомерното хранене на чинчилата с плодове и зеленчуци. В естествената им среда тези продукти се намират трудно, затова тези животни нямат достъп до тях. Ако се хранят често в домашни условия с тези иначе полезни за нас храни, чинчилите ще имат лош метаболизъм, храносмилателни проблеми и е много възможно да развият диабет. Затова само в редки случаи може да им се дават плод или зеленчук.

Чинчила

Някои ферми предлагат на чинчилата да се дава само сено и билки. Слънчогледовото семе, плодовете и зеленчуците да се изключат напълно. Преди хранене всички продукти трябва да се проверят, да се почистят от негодните и да се поднесат само чисти и здрави растения.

В зърнените смеси, които се предлагат на пазара, и се купуват често от стопаните трябва да има най-малко 4-5 вида зърнени култури.

Въпреки че са растителноядни, те ядат и някои видове червеи, скакалци и други.

За неопитни стопани балансираната гранулирана храна за чинчили е най-подходяща.

Вижте още грешки при отглеждане на чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest