miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Защо да даваме рибено масло на кучето?

Защо да даваме рибено масло на кучето?

Защо да даваме рибено масло на кучето?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Всеки си спомня как в детството е приемал капсули с рибено масло, тъй като е от голяма полза за здравето. За нашите четириноги домашни потомци - кучетата, то е даже по-полезно. Освен че е източник на полезните омега-3 мастни киселини, рибеното масло доставя на домашния ни любимец витамини те А и Д. За разлика от нашата кожа, тази на кучето не може да синтезира слънчевия витамин, а черният дроб им дроб не може да произвежда витамин А от зеленчуците. Затова рибеното масло е единствената им възможност да ги получат.

Какви други ползи може да донесе на кучетата приемът на рибено масло?

- При взаимодействието на витамини А и D се подобрява остротата на зрението им. Кожата и козината на кучето също се влияят благоприятно от добавката.

- Витамин D предотвратява рахит и подпомага развитието на костите, зъбите и скелета.

- Олеиновата и палмитиновата киселина, съдържащи се в рибеното масло, стимулират метаболитните процеси в тялото на животното и активират имунитета.

- Омега-3 и омега-6 в състава му участват в производството на важни елементи

- Йодът, бромът и фосфорът влияят благоприятно на нервната система и са част от състава на рибеното масло.

- Ефектът от рибеното масло при кучето се забелязва още първите дни след приема му.

Рибено масло

Даването на рибено масло на кучето не е лесно, тъй като става въпрос за животно. Затова подходящ начин е чрез гранули, обогатени с рибено масло. Може да се добави към супата или изварата, киселото мляко, тъй като се смята, че млечните продукти дават по-добро усвояване.

Дозировката е основния проблем. Има си разписани дози, които трябва да се спазват стриктно. За кученце до 6 месеца дозата е 200 единици витамин на 10 килограма тегло за 3-4 дни. След 6 месеца се дават 2 чаени лъжички, при възрастните 2 капсули за 3-4 седмици. За годината 2-3 курса са достатъчни.

Нужно е да се купува рибено масло, което е високо пречистено, без добавки като лимон, розмарин и други. Продуктът няма вредно действие, ако не е предозиран, съхраняван е правилно и животното няма индивидуална непоносимост към рибеното масло. Тази здравословна добавка може да се замени и с естествени аналози, но това е доста трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest