Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Обучение и възпитание на басет

Обучение и възпитание на басет

Обучение и възпитание на басет
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Кучетата от породата басет често са наричани басет хрътки и това е защото става въпрос за ловна порода за преследване на дребен дивеч като зайци, катерици, миещи мечки, язовци и други. Това куче има отлично обоняние и упорит нрав и това е причината да открива лесно плячката и да не се отказва от преследването при никакви обстоятелства. А късите му крака позволяват да влиза в дупките и да измъква дивеча оттам.

За да може басетът да се превърне в най-добрия помощник на ловеца по време на ловните излети, той се нуждае от подходящо обучение. Тук идва най-голямата трудност. Това куче не обича да се подчинява. Трудно е да бъде приучено да изпълнява команди. Нужни са търпение, подход, лакомства, за да овладее основните команди и да ги изпълнява безпрекословно, защото басетът има високо развито чувство за собствено достойнство и трудно приема друг да му нарежда.

В обучението на басета за ловец е необходимо това да се прави на терен, където ще протича и истинският лов и да се разчита на ловната страст, заложена в характера на породата. Това е разковничето, което ще създаде от ловеца и неговия помощник добър екип за ловни излети.

Все по-често обаче тази порода се предпочита за домашен любимец. Басетът наистина може да бъде отлична находка за питомец в градски дом, защото няма особено големи изисквания по отношение на поддръжка, а са интересни като външност, социални и спокойни са като темперамент и тези им достойнства заслужават усилието да бъдат възпитани и обучени за живот редом с хората.

Социализацията им е нужна при отглеждането на басет и не е трудна, защото кучето е достатъчно интелигентно, за да оцени обстановката и мястото си в нея, освен това има и специфично чувство за хумор, което може да бъде от полза.

Възпитанието на басета трябва да спазва правила и да изпълнява команди задължително трябва да бъде поверено на енергичен треньор, който е добре обучен или на решителен и твърд стопанин. Основните правила при обучението на басет са:

Басет

- Да не се повтарят непрекъснато само едни и същи упражнения, защото кучето е достатъчно умно и бързо ще загуби интерес

- Непослушанието се елиминира с лакомства и насърчение, а не с грубост и физически натиск

- Командата, която изключва участието на обонянието, е сред първите неща, които трябва да се научат, защото ако се стимулира това му качество всичко друго ще остане ненаучено

Както всички породи, басетът се нуждае от разбиране, грижа и любов от стопанина, за да се справи добре със задачите, които му се поставят.

Ако си търсите такова невероятно куче, вижте обяви и цени за басет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest