miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Породи кучета с къса опашка

Породи кучета с къса опашка

Породи кучета с къса опашка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Нашите домашни любимци - кучета и котки са известни и като опашатите ни приятели. Те въртят опашки в израз на радост при прибиране на стопанина, или за израз на други емоции.

Има обаче животни и без опашки. Народът ги нарича гуджук. Най-често това определение се отнася към куче, родено без опашка или с отрязана от стопанина опашка.

Защо е нужно да се отреже опашката на кучето и защо някои животни се раждат с къса или направо без опашка?

Това е въпрос, който си е задавал всеки любител на лаещи четириноги. Добре е да се систематизира информацията по въпроса, както и да се направи преглед на кучешките породи с къси опашки за сведение на интересуващите се от този въпрос.

Исторически сведения за отрязване опашките на кучетата

В много стари документи се откриват сведения за отрязване на опашките на кучетата. В бележки, отнасящи се за селското стопанство луций Юний Колумела свидетелства за практиката да се отреже част от опашката на пастирското куче. Селяните били убедени, че така спасяват животното си от бяс.

Отрязвали и опашките на ловните кучета. Операцията се правела с практическа цел. Така ловните животни не се наранявали по време на срещата с хищник в лова.

Освен заради безопасността на животното, подрязването на опашката се правело и по чисто финансови съображения. В стара Англия през ХVІІІ век е наложен данък върху всички кучета, като изключение правели само служебните. Късата опашка на кучето била белег, че собственикът е свободен от данък. За да се спасят пари, много кучета, които не принадлежали към служебните, се простили с опашките си.

Собствениците на овчарски кучата подрязвали опашките им, за да не се наранят при среща с вълк, но имало случаи това да се прави заради нежеланието на собственика да се погрижи и да изчисти опашката на своето куче от бодлите и боклуците, налепени по нея при всяко излизане сред природата.

През ХVІІІ век още законът за освобождаване от данък на собствениците на служебни кучета е премахнат, но практиката да се скъсява опашката на кучето остава и днес някои стопани избират домашни любимци с къси опашки поради естетически съображения.

Ротвайлер

Научи изследвания за мутацията, водеща до раждане на куче без опашка.

Освен заради подрязване на опашката по желание на собственика си, едно куче може да е без опашка още при раждането си. Отсъствието на опашка при някои представители на кучешкото войнство поражда много въпроси сред изследователите. Обяснението е намерено след множество изследвания. Оказва се, че генни мутации са причина за отсъствието на опашка при някои кучета. Тези животни са наречени хетерозиготни. Доказано е също, че наличието на тази мутация е наследствено. Предава се по наследство в половината раждания. Не е възможно тази мутация да се избегне с намеса при оформянето на ембриона.

Дължината на опашката или пълното отсъствие на този атрибут зависи от много фактори, които влияят на образуването на крайниците. Естествено става въпрос за родословието, наличието или отсъствието на ген за вродена такава мутация, доминантни и номинални гени и други сложни биологични конфигурации.

За наблюдателите е по-интересно кои точно породи се характерни с тази особеност. Оказва се, че някои са твърде познати и често можем да ги срещнем на улицата или на разходка в парка, а за други просто можем да прочетем в наличната литература. Ето някои от добре познатите:

Породи кучета с къса опашка

Ротвайлер

Това силно и голямо куче има за своя родина Германия. Първоначално породата е била овчарска, както и като защитник и пазач. Това едро и силно животно има слава на агресивен вид, но при добро възпитание, то е спокойно, привързано към стопанина животно, което може да стане нервно, само ако нещо заплашва неговия собственик. Ражда се с къса опашка.

Френски булдог

Това сравнително малко куче има славата на участник в ожесточени борби, но днес е домашен любимец с къса опашка. То, подобно на ротвайлера има набито тяло, плоска муцуна и къса козина.

Боксер

Боксер

Боксерът е още едно германско куче - набито, мускулесто, спортен тип животно и куче със съвсем късичка опашка.

Староанглийска овчарка

През ХІХ век тази порода е използвана от хората изключително за нуждите на пашата на добитъка. Собствениците на кучетата сами подрязвали опашките им. Днес, благодарение на научни изследвания и тяхното приложение, късата опашка се е превърнала в мутация, неразделна част от визията на породата.

Доберман

Доберманите са благородна и елегантна порода кучета. Кучето е стройно, с добре развита мускулатура. Доберманът е символ на безстрашие, активност и отлична мобилност. То е с остър ум и висока бдителност. Добър защитник и порода куче с къса опашка.

Уелско корги

В двореца на английската кралица почти винаги може да се видят коргита, стига стопанката им да е наблизо. Любимите на Елизабет ІІ кученца, която тя отглежда от десетилетия, може да се родят както с опашка, така и без такава. Липсата на характерната част от тялото може да се обясни с две причини - тя е подрязана, или кучето носи гена на липсващата опашка.

Каракачанско куче

Нашето българско куче, принос към овчарските породи, наречено каракачанско куче, също може да се роди или с дълга и гъста рунтава опашка, стигаща до скакателните стави, или да бъде гуджук - да се роди с вродено скъсена и сравнително високо поставена опашка.

Британските шпаньоли, австралийските пастирски кучета, мини шнауцерите, кучетата от порода карелско мече, бразилските териери и други могат също да бъдат с къси опашки.

Доберман

Това прави ли всички тези животни специални или особени?

Отговорът категорично е отрицателен. Липсата на опашка нито е дефект, нито е заболяване. Това е природна особеност, която с нищо не променя самото животно като възможности, а представлява само външна отличителна черта. Такова куче се нуждае от точно същите грижи и любов от собственика, колкото всички останали с опашки.

Докинг или изкуствено скъсяване на опашката на кучето

Терминът докинг указва операцията, при която опашката на кучето се скъсява по желание на човека. Тази процедура в никакъв случай не бива да се прави самоволно. Това е оперативна намеса, която се прави в първите 5 дни след раждането от специалист ветеринар.

В някои европейски страни тази процедура е забранена със закон, който изключва само случаи при:

- Правоприлагащите органи

- Въоръжените сили

- Аварийни услуги

- Участващи в дератизация - унищожаване на гризачи, основно плъхове

Как да се избере кученце с къса опашка?

Изборът на домашен любимец с къса или без опашка не се различава от този при всички други случаи, но изисква да се потърси допълнително информация дали липсата на опашка не е резултат от заболяване или дефект с негативни последици за здравето.

Корги

При генните мутации се налага да се провери родословието на родителите и да се знае от кой родител е предадена генната мутация.

Опашката трябва да се огледа, за да се установи дали не е скъсена чрез докинг.

Трябва да се проучи картата с ваксинациите на животното.

Домашният любимец куче с къса опашка или без такава дава едно незначително предимство - грижата за нея отпада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest