Хранене на басет

Хранене на басет
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Най-добрия начин да се удължи животът на басета е като се подбере правилно неговата хранителна диета. Една от отличителните черти на породата басет е нейната голяма любов към храната. Не бива обаче в никакъв случай да се допуска затлъстяване, защото опорно-двигателният апарат на басета, който е доста натоварен, не може да се справи с това предизвикателство.

Първото нещо, на което един стопанин трябва да научи своя басет, е да получава храна в указаното време, а просенето от масата не се толерира.

Често кучетата от породата биват хранени с готови фуражи. Това е напълно приемливо, стига да се избере подходяща храна с високо качество. Че изборът е бил добър, се разбира по лъскавата козина, липсата на екземи и добрата кондиция на домашния любимец. За да се избегнат алергии, в храната на басета е добре да няма пшеница, царевица, както и пилешко месо, което породата не понася добре.

Обикновено животновъдите започват храненето на малките кутрета с нетлъсто месо, сирене, кисело мляко, пъдпъдъчи яйца, които са специална храна за кученца до 2 месеца. Нуждата от калций и витамин Д през зимата за бебетата басети е голяма и може да им се осигури и изкуствено.

Обикновено в новия си дом малкият басет се появява на възраст около 2 месеца. Тогава стопанинът спокойно може да храни своя малък питомец с нетлъсто телешко, дивечово месо, извара и нискомаслено мляко, ориз, овесена каша, яйца. Добавените моркови, зеле и ябълки ще разнообразят диетата на басета. Може да се дават и нарязани билки като копър, магданоз, листа от коприва и глухарче.

Басет

Животното над 9 месеца не бива да се храни никога веднъж на ден. Голямото количество храна в стомаха се смила трудно, затруднява перисталтиката и води до подуване. След хранене басета трябва да почива поне половин час.

Плодове като банани, праскови, грозде, съдържащи много фруктоза са противопоказни, както и всички обработени с консерванти храни. Отпадат от храната за басета и всички трудносмилаеми зърнени храни.

Ниското съдържание на мазнини в храната трябва строго да се наблюдава след възраст от 4 месеца на домашния любимец. Най-важно обаче е да не се прехранва, да се следи строго големината на порциите и да не се отстъпва пред умолителния кучешки поглед, просещ някое лакомство.

Ако и вие си търсите такова куче, вижте обяви и цени за басет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest