miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при добермана

Заболявания при добермана

Заболявания при добермана
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Доберманът е забележително елегантно и енергично куче, а заедно с това е сред петте кучешки породи, сочени като най-интелигентни. Отглеждането на доберман означава повишено внимание, за да се уловят всички възможни заболявания и рискове от нараняване, които може да снижат качеството на живот на добермана и да намалят неговата продължителност.

И ако опасностите от наранявания може да бъдат предотвратени с внимателно ръководене поведението на добермана, но вродени заболявания е трудно да се предвидят, но може да се провежда редовна профилактика и проследяване, които да ги уловят в самото начало.

Ето кои са често срещаните болести при добермана:

Разширена кардиомиопатия

Това сърдечно заболяване е характерно за повечето едри породи като доберман. При тази вродена патология мускулната структура на сърцето отслабва от прогресиращо разтягане, а това пречи на правилното свиване на сърдечния мускул. Сърцето не изпомпва достатъчно кръв и тъканите на тялото не я получават в нужните количества. Другите органи не работят в необходим ритъм, в корема или белите дробове се натрупва течност и това може да бъде фатално за животното.

Ранната диагностика е жизненоважна за кучето, защото може да спаси живота му и ще има значение за бързото и ефективно възстановяване.

Синдром на Воблер

Синдромът на Воблер е заболяване при добермана, засягащо прешлените и междупрешленните дискове. Това притиска гръбначния мозък и нервите по шията на добермана. Генетично предразположени са големите породи - мастиф, дог и доберман.

Това заболяване се характеризира с главоболие, колеблива походка, загуба на равновесие и трудности в движението.

Хирургичната интервенция обикновено е единствената възможност за спасяване на домашния питомец.

Доберман

Болест на Вилебранд

Дефицитът на гликопротеин при това заболяване пречи на правилното съсирване на кръвта. Кучето може да получава кръвоизливи, оттам дисбаланс в метаболизма.

Това е хронично заболяване при добермана, което не подлежи на пълно излекуване, но може да се поддържа животното в сравнително добро състояние медикаментозно.

Усукване на стомаха на кучето

Типичното животозастрашаващо състояние е характерно и за добермана, поради големите му размери. За да не се допусне, кучето трябва да почива след хранене на добермана.

Кучешка тазобедрена дисплазия

Една от най-често срещаните дегенеративни патологии при едрите кучета, се наблюдава и при добермана. Опасността от окуцяване, както и предотвратяването на болките за животното може да се постигне с профилактика и внимателно наблюдение, за да се реагира при първите симптоми.

Кожни заболявания

Доберманът често страда от кожни проблеми. Могат да пострадат кожата, козината, носът, който получава депигментация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest