miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при черен руски териер

Заболявания при черен руски териер

черен руски териер
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Собствениците на черни руски териери нежно наричат тези силни и смели кучета пазачи черни светкавици. Те са бързи, енергични и ще пристигнат бързо като светкавица на помощ на своя стопанин. Всеки нуждаещ се от пазач и верен приятел може без колебание да избере руския черен териер и няма да сбърка.

За съжаление обаче кучетата от тази порода не живеят много дълго, както повечето едри екземпляри от кучешкото семейство. Средната продължителност на живота им е до 10-14 години, което е малко за животно, което се характеризира с отлично здраве и силен имунитет. Не на последно място черният руски териер е с много стабилна и балансирана психика.

Все пак това, което скъсява живота са както размерът на тези четириноги, така и някои наследствени и придобити заболявания. Може да се каже, че руското черно куче страда от много от най-характерните заболявания на големите породи. Става въпрос за патологии на сърцето и ставите, които са сред водещите причини за снижаване качеството на живот и оттам намаляване на продължителността му.

Тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакътната става са нарушения в структурата и работата на костната система, поради което се получава износване в определени части, триене между тях и болки за животното. То може да окуцее, губи двигателна активност и оттам се нарушава цялостно качеството му на живот. Тези заболявания при черния руски териер обикновено принадлежат към наследствените.

Наследствени са и катаракта, прогресивна атрофия на ретината, които водят до слепота. Откриването им навреме и лечението може да забави процеса.

Към придобитите заболявания при черния руски териер специалистите отнасят най-вече болестите на ушите и очите. При недобра грижа очите на кучето може да се възпаляват често. Конюнктивитите са често срещана инфекция.

заболявания при черен руски териер

Същото важи и за ушните проблеми при кучето. Отитът при кучето е сред най-тежките инфекции на ушите. Редовното промиване на очите и ушите са непосредствената и задължителна ежедневна грижа, която е профилактика за тези заболявания.

За да се предпази домашният питомец от гъбички по брадата, които мъчат голямото куче доста често, е необходимо след хранене да се почиства брадата му от мазна храна и хранителни отпадъци, полепнали по нея. Цялостната хигиена на кучето също е предпоставка за по-добро общо здраве и оттам по-дълъг живот.

А в тази статия може да видите повече относно грижите за черния руски териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest