Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко дълго живее немският дог?

Колко дълго живее немският дог?

Колко дълго живее немският дог?

Продължителността на живота на домашните любимци са важна информация за техните стопани. Немският дог винаги е привличал интереса по този въпрос заради гигантските си размери.

Продължителността на живота на немския дог е по-малка, отколкото на дребосъците. При немските догове тази закономерност си личи най-ясно, те живеят по-кратко, отколкото други четириноги.

Научно изследване, проведено през 2013 година, описва догът като една от породите с най-кратък живот. Средната продължителност на живота им е 6 години, а други проучване сочи 6, 5 години. И двете изследвания са много близо до истинската средна продължителност на живот. Някои отделни екземпляри немски дог може да живеят до 10 години, или дори повече.

По-важно е защо немският дог живее кратко?

В цялото животинско царство големите размери вървят с по-дълъг живот. Такива примери са слоновете, живеещи 60-70 години срещу врабчетата с продължителност на живота от 2-3 години.

При кучетата тази тенденция не е вярна. Повечето едри породи живеят по-малко. Като причина се сочи изкуственият подбор сред поколенията при развъдчиците, които търсят само ефекта на все по-едри и по-едри животни. Този бърз растеж води до все повече заболявания, влияещи върху общата продължителност на живота.

Друго изследване сочи факта, че едрите породи стареят по-бързо и съответно умират по-рано. По-важното обаче е да се помисли как домашният любимец да се поддържа в добро здраве, което да му гарантира максимално дълъг живот.

Немски дог

Възможните заболявания при немския дог, скъсяващи живота, като превъртането на стомаха и сърдечните заболявания трябва да се следят и профилактират.

Хранителната диета на немския дог също е от изключително значение, защото гигантските породи растат с изумителна скорост с всички произтичащи от това здравни проблеми, които влошават качеството на живота и го съкращават.

Добрата тактика за всеки потенциален стопанин е най-напред изборът на домашен любимец да бъде от подходящ развъдчик, за да се сведат до минимум опасности от наследствени заболявания и след това да се отглежда немският дог така, че достигне максималната възможна продължителност на живот за породата.

Ето колко живеят други породи кучета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest