miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко дълго живее немският дог?

Колко дълго живее немският дог?

Колко дълго живее немският дог?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Продължителността на живота на домашните любимци са важна информация за техните стопани. Немският дог винаги е привличал интереса по този въпрос заради гигантските си размери.

Продължителността на живота на немския дог е по-малка, отколкото на дребосъците. При немските догове тази закономерност си личи най-ясно, те живеят по-кратко, отколкото други четириноги.

Научно изследване, проведено през 2013 година, описва догът като една от породите с най-кратък живот. Средната продължителност на живота им е 6 години, а други проучване сочи 6, 5 години. И двете изследвания са много близо до истинската средна продължителност на живот. Някои отделни екземпляри немски дог може да живеят до 10 години, или дори повече.

По-важно е защо немският дог живее кратко?

В цялото животинско царство големите размери вървят с по-дълъг живот. Такива примери са слоновете, живеещи 60-70 години срещу врабчетата с продължителност на живота от 2-3 години.

При кучетата тази тенденция не е вярна. Повечето едри породи живеят по-малко. Като причина се сочи изкуственият подбор сред поколенията при развъдчиците, които търсят само ефекта на все по-едри и по-едри животни. Този бърз растеж води до все повече заболявания, влияещи върху общата продължителност на живота.

Друго изследване сочи факта, че едрите породи стареят по-бързо и съответно умират по-рано. По-важното обаче е да се помисли как домашният любимец да се поддържа в добро здраве, което да му гарантира максимално дълъг живот.

Немски дог

Възможните заболявания при немския дог, скъсяващи живота, като превъртането на стомаха и сърдечните заболявания трябва да се следят и профилактират.

Хранителната диета на немския дог също е от изключително значение, защото гигантските породи растат с изумителна скорост с всички произтичащи от това здравни проблеми, които влошават качеството на живота и го съкращават.

Добрата тактика за всеки потенциален стопанин е най-напред изборът на домашен любимец да бъде от подходящ развъдчик, за да се сведат до минимум опасности от наследствени заболявания и след това да се отглежда немският дог така, че достигне максималната възможна продължителност на живот за породата.

Ето колко живеят други породи кучета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest