miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при бретон шпаньол

Заболявания при бретон шпаньол

заболявания при бретон шпаньол
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Породата бретон шпаньол е любима на французите и това не е случайно. Ловното куче с това име е очарователен представител на ловците сред кучетата. То е добронамерено, интелигентно, смело и жизнено животно, което радва стопанина си с отлични ловни умения.

За съжаление и тази порода идва със своите предразположения към различни заболявания, които трябва да бъдат предмет на внимание за стопанина на куче от тази порода.

Макар да се смята за относително здраво животно, това куче живее средно 12-13 години, през което време е нужно да бъде профилактирано за някои най-често срещани при него наследствени заболявания. Кои са заболяванията при бретон шпаньол?

Тазобедрена дисплазия

Това ортопедично заболяване е доста често срещан проблем при бретонския шпаньол. Смята се, че 14 процента от екземплярите от породата имат тазобедрена дисплазия.

Генетичното състояние, известно с това име, е предизвикано от малформация. Капачката на коляното на тазобедрената става не лежи правилно на мястото си и това води до триене в друга става. Животното изпитва болка, ходи трудно и не изпитва желание да се движи, а нещата с времето се влошават.

Важно е болестта да се диагностицира възможно най-рано. Може да се поддържа добре, но понякога се налага операция за целта.

болести при бретон шпаньол

Хипотиреоидизъм

Това също е често срещано заболяване, тъй като около 17 процента от кучетата от породата имат хипотиреоидизъм. Това относително често срещано заболяване се дължи на факта, че тялото на животното не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза.

Симптомите на болестта са загуба на козина, намалена активност и наддаване на тегло. Лечението е със синтетични хормони, които балансират тези в тялото.

Епилепсия

Това е сериозно заболяване при бретон шпаньола. Не е известна причината за това неврологично заболяване, но често се случва при мозъчна травма, тумори, рак или натрупани токсини в тялото. Освен известните лекарства се дава и екстракт от коноп, който е естествено средство срещу гърчовете.

Превъртането на стомаха, проблемите с очите и ушите също са на дневен ред и при породата и изискват съответна грижа.

А в тези статии може да видите повече за:

Хранене на бретон шпаньол;

Отглеждане на бретон шпаньол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest