Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при турски ван

Заболявания при турски ван

Заболявания при турски ван

Турският ван е страхотна порода за домашен любимец. Тази порода котки е весела, игрива, много активна физически и бързо става любимец на семейството. Този интелигентен и наблюдателен домашен питомец е чудесен компаньон на своя стопанин, разбиращ отлично настроенията му и затова за стопаните на тези пухкави домашни любимци е важен въпросът за тяхното здраве, за да се радват дълго на вниманието и компанията им.

Добрата новина е, че турският ван е здрава порода и грижите за красивата писанка не са много. Все пак на какво трябва да се обърне внимание, какви опасности от здравно естество заплашват турския ван?

Това са на първо място някои генетични заболявания. Примерно хипертрофичната кардиомиопатия. Заболяването при турския ван се причинява от патологии на сърцето. Смята се за наследствено заболяване. Веселото разположение и постоянната голяма активност могат да помогнат при откриване на болестта. Щом животното стане летаргично и изглежда тъжно, постоянно лежи на мястото си, добре е да се направи консултация с ветеринарен специалист.

Породата страда и от някои хранителни проблеми, заради което е нужна добре балансирана и премерена диета. Неправилната диета и преяждането водят до хранителни алергии, които също са характерни за породата.

Котка турски ван

Ушите и очите на котката са застрашени зони за тази порода. Инфекциите са опасност, която дебне симпатичните домашни питомци, ако не се поддържат редовно. Зъбите също е необходимо да се мият, но за целта това трябва да започне още в невръстна възраст, защото котката е упорито животно и няма да позволи нещо, с което не е свикнала от най-ранна възраст.

За да се избегнат фатални за турския ван болести, е необходимо да се спазва стриктно ваксинационният календар. Първата ваксина е възраст от 12 седмици, а след това е добре да се използва същият тип ваксина, който е употребен първия път. Преди ваксинацията е добре да се извършва обезпаразитяване на котката. То е добре да се прави регулярно по препоръка на ветеринарния специалист, тъй като котките турски ван са активни, обичат да плуват, излизат извън помещенията в дома и е необходимо да бъдат предпазени от зарази.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest