Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Характер и поведение на чехословашки вълчак

Характер и поведение на чехословашки вълчак

Характер и поведение на чехословашки вълчак
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Чехословашкото вълче куче се нарича официално чехословашки вълчак. В превод означава чехословашка немска овчарка, макар такова название да звучи съвсем неприемливо. То все пак обяснява най-точно за какъв тип куче става въпрос.

Казано с други думи, всеки незапознат с породата трябва да знае, че ще си има работа с потомък на немските овчарки, носещ някои диви черти на карпатския вълк, участвал също с генетичен материал при създаването на породата.

Като резултат се е получило силно и здраво животно, смело и упорито, интелигентно и сигурно, но с лек примес на вълчи инат. Най-важното в тази информация обаче е, че на това животно не може да се гледа като на напълно питомно куче, защото то носи доста от темперамента на дивите животни.

Казано по друг начин, чехословашкото вълчо куче може да стане отличен пазач и защитник, каквато е немската овчарка, но не и добър домашен любимец, на когото може да се разчита, че знае как да се държи с децата в дома и с други домашни любимци.

Чехословашкият вълчак не е подходящ за съжителство в затворено пространство с деца и други животни. Освен това породата не е подходяща и за собственици, неподготвени и без опит с други големи кучета, защото чехословашкият наследник на вълците има нужда от силно ръководство, структура и ясна цел в задачите.

Няма как добър собственик на такова куче да бъде и зает човек, неподготвен да се отделя внимание на кучето си, защото породата е склонна към деструктивно поведение, ако не получи достатъчно възможности да изразходва енергията си в разходки и упражнения.

Чехословашки вълчак

По характер чехословашкият вълчак може да бъде определен като интелигентен и енергичен вълчи хибрид, който се нуждае от много внимание, обучение и социализация, за да съжителства успешно с хората.

Тази порода е силен ловец и има нюх към плячката, а твърде много живи същества влизат към това понятие за вълчото куче, поради което препоръката е то да се държи на каишка и в оградена зона. Твърде много ухапвания и наранявания, както и фатални случаи се дължат точно на чехословашкото вълчо куче, за да се прояви небрежност към специфичните черти на характера му, които го правят често доста агресивно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest