Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при чехословашки вълчак

Заболявания при чехословашки вълчак

чехословашки вълчак

Чехословашкото вълчо куче, наричано по-често чехословашки вълчак, е изключително издръжливо куче. То е наследило неизчерпаемата енергия на своите кучешки предци и силата на вълчите си роднини.

Тъй като при създаването на породата са използвани 4 немски овчарки и само един вълк, генетично това животно е повече подобно на немската овчарка, отколкото на вълците. Генофондът на немските овчарки е малък и затова здравословните проблеми на първите немски овчарки се предават и на цялата порода. Това се отнася и до чехословашкото вълчо куче.

Кучешкият здравен информационен център сочи следните заболявания като често срещани при чехословашкия вълчак.

Дисплазия на тазобедрената става

Това заболяване възниква, когато сферично-гнездовата става в тазобедрената става не се образува правилно. Горната част на бедрената кост стои твърде хлабаво в гнездото. Двете кости не се срещат правилно и това води до триене при движение. Този проблем води до щети и болки за животното.

Дисплазията е твърде често срещана, особено при големите кучета, каквато е немската овчарка. Заболяването е отчасти генетично. Чешките вълчи кучета са го наследили от овчарките.

Дисплазия на лакътя

Подобно на тазобедрената дисплазия, лакътната дисплазия е резултат на неправилно образуване на лакътната става. Може да доведе до окуцяване и артрит при кучето.

заболявния на чехословашки вълчак

Няколко фактора могат да предизвикат лакътна дисплазия, но генетичният фактор е с определяща роля. Това отново е наследство от немските овчарки.

За да не се допусне това заболяване е нужно развъдчиците да тестват кучетата за здрави лакти, преди да ги определят за родители.

Дегенеративна миелопатия

Дегенеративната миелопатия представлява прогресивно влошаване на гръбначния мозък, което води до окуцяване на задните крака. Това състояние е фатално в края си. Нелечимо заболяване е. Причината при кучетата не е известна. Свързват го с ген, разпространен както сред немските овчарки, така и сред чехословашкия вълчак. Нужно е кучетата да минат скрининг за дефектен ген, не трябва и да се чифтосват 2 кучета, които са носители на гена.

Хипофизен нанизъм

Едно проучване, проведено сред тази порода е показано, че 21 процента от видимо здрави кучета са носители на ген, чиято мутация причинява това заболяване. Смята се, че става въпрос за наследство от немските овчарки. Тестовете за заболяването са широко достъпни и развъдчиците трябва да ги ползват отговорно.

С непрекъснат скрининг генетичните проблеми може да се избегнат и си заслужава, защото иначе чехословашкото вълчо куче е здраво и силно животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest