miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кучетата ядат ли леща?

Кучетата ядат ли леща?

Кучетата ядат ли леща?
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Лещата е популярна храна сред хората, тъй като в миналото е била основен източник на протеини във всички случаи, когато месото не е присъствало редовно на трапезата. Тя е здравословна за човека и е сред основните храни за вегетарианците. Кучетата ядат ли леща?

Нашите лаещи домашни любимци могат да ни правят компания, когато имаме на трапезата си това популярно вариво, но все пак съществуват доста ограничения и условия, когато става въпрос да поднесем тази храна на кучето. Кога лещата е опасна за кучето?

Това бобово растение не може да се поднесе в суров вид на животното. Не само защото то е трудно за ядене и храносмилане, но и защото е вредно. Суровата леща съдържа фазин. Това вещество може да докара на кучето диария и повръщане на любимеца.

Освен вредите, обаче тази култура има и редица ползи за организма на домашния ни любимец. Тя съдържа витамините А, В6, С, Е, а също магнезий, калций и желязо. Тялото може да получи също прости и полиненаситени мастни киселини, въглехидрати, протеини и фибри, които са в добър баланс.

Наличието на витамин Е ще подпомогне имунната система на животните, както и зрението, мозъка, костите и хрущялите.

Кучетата обикновено нямат алергия към лещата, но ако погълнат големи количества ще имат сериозен метеоризъм или стомашно разстройство.

Не давайте сурова леща на кучето

За да се предотврати подобна възможност, лещата за кучето е добре да се накисне предварително във вода, преди да се свари и да се дава в по-скромни дози. Това може да се случи при хранене с добре сготвена леща.

Суровата обаче води до сериозни проблеми заради фазина. Не е полезна и консервираната леща, защото е приготвена с повече натрий, отколкото е полезен за кучето. Затова, ако се дава леща от консерва, преди това тя трябва добре да се накисне и измие с вода, за да се отстрани солта от нея.

Подправки, каквито слагаме в това ястие, са неподходящи за домашния питомец, както и топлинна обработка като запържване и запичане. Замразеният продукт също трябва да се приготви в подходящо състояние преди да се поднесе на животното.

Леща се съдържа в някои марки кучешки храни, обикновено представени като органична мокра храна. Тя обаче е подходящо обработена и приведена в съответствие с изискванията за тези животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest