Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Може ли кучето да яде люто?

Може ли кучето да яде люто?

Може ли кучето да яде люто?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучетата неслучайно са най-довереният спътник на човека. Те са мили, грижовни, енергични и изключително любвеобилни. Тези животни са добронамерени и високо интелигентни. Освен това, те се обучават лесно и бързо възприемат нови команди. Затова те се превръщат в перфектния домашен любимец, който много хора решават да имат.

Макар че тези животни са сравнително лесни за отглеждане, непрекъснато се появяват различни теории или убеждения за това, как те трябват да бъдат хранени. Това подвежда много от собствениците на тези домашни любимци, като понякога се оказва доста трудно да се установят полезните храни за кучетата, както и тези, които трябва да се избягват.

Пример за това са митовете около теорията, че лютите храни са подходящи за кучета. Всъщност това е абсолютно невярно твърдение, на което трябва да се обърне сериозно внимание. Важно е да знаете, че съществува определен списък с противопоказни храни за кучета и лютите храни заемат централно място в него.

В това число влизат всички продукти с лют вкус – червен пипер, чушки, чесън, черен пипер и др. Облизването им няма да навреди съществено на кучетата, но е препоръчително да се избягва всякакъв контакт с подобна храна. Ето какви могат да бъдат последиците при хранене на кучето с люта храна:

- Лютите храни могат да причинят силно изгаряне и раздразнение на храносмилателната система на кучетата. Това, от своя страна, води ди симптоми като диария, повръщане и болка.

Лютото е забранено за кучета
Снимка: chilipeppermadness

- Лютите съставки причиняват вреда, като увреждат и дори разрушават червените клетки в организма.

Тези симптоми няма да се проявят при еднократна консумация на люти храни. Те възникват при редовно хранене на кучето с люто или прекомерно количество на едно хранене. Други храни, които влизат в опасния списък с вредни храни за кучета са:

- Алкохол, кофеин, авокадо, мазни или пържени храни, шоколад и други захарни изделия, лук, ядки, стафиди, грозде, млечни продукти като мляко, сирене или сметана, както и изкуствени подсладители.

Някои от тях могат да доведат до необратими последици, затова трябва да изключите изцяло тяхната консумация от менюто на вашия домашен любимец.

Вижте също и токсични растения за кучетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest