Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кучетата ядат ли гъби?

Кучетата ядат ли гъби?

Кучетата ядат ли гъби?

На въпроса дали кучето може да яде гъби, не може да се даде еднозначен положителен или отрицателен отговор, защото отговорът съдържа прекалено много условности и изисква много обяснения.

Ако кучето яде от гъба при разходка, стопанинът веднага трябва да вземе останалата част от нея, или същата гъба около изядената и да я отнесе на ветеринар, за да установи какво точно е погълнал домашния питомец.

Това е наложително, тъй като представата на някои хора, че кучето няма да изяде отровна гъба, тъй като надушва токсичните за него храни, не е вярна. Животните изучават смета със сетивата си, сред които и обонянието, но независимо, че този им рецептор и много по-силен от нашия, те не могат да различат отровна от ядлива гъба.

Затова е нужно след поглъщане на гъба от четириногия ни приятел, той да бъде наблюдаван за симптоми като повръщане, диария, дезориентация, жълтеница, неврологични проблеми и да се реагира бързо, тъй като животът му е застрашен.

Кои гъби са полезни за кучето?

Това са култивирани гъби, които стопанинът е приготвил за ядене за себе си. Щом стават за човека, стават и за неговия домашен питомец. Разбира се, има значение как са приготвени, защото за нас задушените гъби с масло и подправки може да са деликатес, но не и за кучето. Преди да му се даде такава храна, добре е да се обсъди с ветеринаря по какъв начин трябва да се сготви гъбата за кучето.

Отровни гъби за кучето

Като източник на витамини от група В, на минерали като калций, гъбите могат да донесат доста ползи за здравето на четириногото, стига собственикът да е наясно какво прави, когато храни своя питомец с тази храна. Разбира се, не бива да се забравя, че гъбите са тежка храна както за човека, така и за кучето. Затова количеството трябва добре да се премисли - количество, повече като лакомство, отколкото като храна е правилният избор.

Гъбите, които могат да бъдат фатални за кучето, трябва да се знаят добре, те не са по-различни от тези за човека: зелена мухоморка, отровна галерина, жълто-розова мухоморка, червена мухоморка, обикновена дипленка, вълчи зъб, бяла отровна орешарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest