miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Проблеми със зъбите на морските свинчета

Проблеми със зъбите на морските свинчета

Проблеми със зъбите на морските свинчета
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Най-характерната особеност на морските свинчета са техните зъби и проблемите при тях в здравословен план са в тази посока.

Какви са по същество тези проблеми и какво ги предизвиква?

Морските свинчета имат 20 зъба - горни и долни резци, предкътници и кътници, без кучешки зъби. Зъбите с открити корени растат непрекъснато. Те са подходящи за начина на хранене на животното и при нормални условия се развиват правилно.

Понякога обаче морските свинчета имат неправилна захапка, зъбите се допират лошо или са прекалено дълги. Прекаленият растеж може да засегне предните и задните едновременно, понякога само предните. Ако животното не получава правилна храна, това се отразява на състоянието на предните му зъби.

По-дългите зъби пречат на нормалното сдъвкване на храната и може да се появят травми в устната кухина.

Неправилната захапка понякога се дължи на генетична обусловеност и най-често се наблюдава при животни под 2-годишна възраст.

При този проблем морското свинче се храни трудно и отслабва значително. За съжаление повечето стопани не успяват да забележат навреме проблема и животното отслабва прекалено много.

Най-отчетливите признаци на заболяването при морското свинче:

- Видимо лошо сдъвкване на храна

- Прекалено бързо движение на ушите при дъвчене

- Поява на секрети от носа и ушите

- Трудно отхапване и гризане от храната

- Падане на едри парчета от устата на животното

- Отслабване

- Силно слюноотделяне

Морски свинчета

При поява на подобни симптоми, намесата на ветеринар е задължителна. Най-често лекарят реже пресните зъби, а понякога и кътниците. Пиленето и шлифоването на зъбите е процес, който изисква опит.

Други заболявания на зъбите на морските свинчета са счупване на челюстта, абсцес на зъбите, удължени корени. И най-често счупване на зъб.

Счупването на зъби най-често е в резултат на травма като падане на животното, при диета, бедна на витамин С и други.

Храненето е много важно, за да се поддържат зъбите на морското свинче в добро състояние. Може да се наложи храната да се реже на малки парчета. Ако е нужно, трябва да се дава допълнително витамин С на таблетка или течен.

При правилно хранене и грижи за морското свинче, подкъсяване на зъбите не се налага. Няма нужда и от подравняване на зъбите, понеже са с различна дължина. Щом морското свинче не губи от теглото си, значи проблем няма и се грижите за зъбите му добре.

Още не сте си взели пухкаво мъниче за другар? Тогава вижте цени и обяви за морски свинчета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest