miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кучетата ядат ли диня?

Кучетата ядат ли диня?

Кучетата ядат ли диня?
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Кучата са основно месоядни животни, но ядат и плодове, в това число дини. Динята по никакъв начин не е противопоказна за четириногите ни домашни любимци.

Като хранителен източник динята е здравословна храна, защото съдържа малко калории, но много витамини - А, В6 и С, както и калий. В нея се съдържа много вода и тя е надежден източник срещу дехидратация в летните горещини. Не съдържа мазнини или холестерол. Нивата на захар са твърде ниски, за да представляват проблем, така че няма нищо в съдържанието им, което да представлява заплаха за здравето на домашния любимец.

Има ли нещо, за което трябва да се внимава при консумацията на диня от кучето?

Това без съмнение са семките в плода. Те съдържат цианид и дори малки дози ще предизвикат стомашни смущения. Има обаче и сортове без семена отдавна на пазара, така че този проблем лесно се отстранява. Плодът може да се яде от малкото кутре до възрастното куче без никакви ограничения, но все пак в препоръчани за животните количества, защото може да доведе до хранителни дефицити, ако се добави като част от основното меню.

В какъв вид трябва да се предлага диня на кучето? Най-добрият начин е под формата на прясно обелени и без семки парчета. Може парчета да се замразят и да се предложат като вкусни замразени десерти.

Препоръката е да се предложи динята на кучето най-напред в малки количества и да се наблюдава реакцията на храносмилателната система на кучето.

Динята е дозатор на витамини и много собственици на кучета са споделили, че тъй като много търговски храни са загубили важни хранителни вещества, те са решили да ги компенсират с диня. Антиоксидантите, които липсват в търговските храни са в добро количество в дините, а те гарантират здравето на кучето.

Добрата диня за кучета е зрялата, с чудесен аромат на слънце. Тя има не само прекрасен вкус и аромат, но и защитава от рак и сърдечни заболявания домашния ни приятел, благодарение на съдържащия се в нея ликопен. Богатството на фибри в нея се грижи за храносмилателната му система.

В горещите летни дни може да се даде сок от диня на кучето, за да утоли жаждата си, но не бива да се дава кората на плода. Тя е трудна за усвояване и ще предизвика стомашни проблеми на домашния любимец. А никой стопанин на кучето не желае това.

Вижте още полезни плодове за кучета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest