miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Могат ли кучетата да ядат ябълки?

Могат ли кучетата да ядат ябълки?

Могат ли кучетата да ядат ябълки
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ябълките са полезна храна заради съдържанието на витамини и други хранителни вещества и това е добре известно. Дали обаче не само ние, но и четириногите ни домашни любимци могат да хапват от тях?

На този въпрос може да се даде утвърдителен отговор. Ябълките са полезни за кучета заради ползите за здравето им, но само в умерени количества.

Кучешката храносмилателна система има доста сходства с човешката, особено в частта с внасянето на нова храна - не се знае как ще реагира.

Затова се започва със съвсем малки количества, примерно парченце не по-голямо от монета и постепенно трябва да се увеличава дажбата, ако домашният питомец приема добре плода. Диарията при кучетата и коремните болки са нежеланите реакции, които могат да се появят.

Ако стомахът на кучето се справи добре с ябълката, това е чудесна новина. Плодът е източник на витамин С, фибри, калций и фосфор. Това е безопасен и полезен начин да се задоволи глада за сладко на кучето.

Как да се дава ябълка на кучето?

Не е добре да се дава цяла ябълка на кучето според специалистите. Семките в нея съдържат цианид, който е токсичен, а сърцевината е твърда и може да задави всяко животно.

Ябълката е полезна, но като лакомство, а не част от дневното меню, защото съдържа захари и калории, които не са полезни за организма на животното. Плодът е подходящ само като здравословна алтернатива на кучешката бисквита примерно.

Общовалидно е виждането, че 90 процента от калориите, които поема едно куче трябва да бъдат от характерната за него храна и само 10 процента се отделя на лакомствата.

Ябълката може да се ползва и като домашно лекарство при кучешка диария, защото е отличен регулатор на стомаха, благодарение на пектина. Като лечебна храна, ябълката се дава сварена, като се включва и обелката, но без сърцевината и семките.

Ябълката може да се дава на кучето като пюре, ако то е склонно да яде храна, подложена на такава обработка. Може да се комбинира със сварено пилешко месо, което прави тази храна по-апетитна за домашния питомец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest