miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Важни грижи за зъбите на морското свинче

Важни грижи за зъбите на морското свинче

Важни грижи за зъбите на морското свинче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Морското свинче е пухкав гризач, който хората харесват и отглеждат като домашен любимец заради забавната му и мила външност. Когато става въпрос за него, най-характерната особеност, за която веднага се сещаме, са зъбите му. Те имат ключово значение за благосъстоянието на домашния питомец, защото са основна част от анатомията му и естествена връзка със средата, която обитават.

Подобно на заешките зъби, тези на морското свинче растат през целия му живот. Това е достатъчна причина да им се обърне сериозно внимание, защото повечето здравословни проблеми на малкия гризач идват точно от дентални повреди. Как да се грижим за зъбите на морското свинче?

Най-добре е да се запознаем с тези животинки. Няколко факта от анатомията на зъбите на морското свинче не са излишни. Обикновено се виждат двата дълги предни зъба. Важно е да се знае, че извън постоянно растящите предни зъби, останалите са в добро здраве до края на живота му.

Поддръжката на постоянно растящите изискват поддържане на постоянна хигиена. Плодовете и зеленчуците са нужни при храненето на морското свинче ежедневно. Зеленчуци с дебел ствол като праз лук са много подходящи за грижите на предните зъби на морските свинчета.

Някои плодове пък, освен като нужна за витамините храна, могат да послужат за полиране на зъбите, както и за упражняване на челюстта.

Ако се окаже, че домашният питомец е загубил някой от зъбите си, веднага трябва да се посети ветеринар.

Възможно е морското свинче да страда от неправилна захапка. Това е генетично обусловен проблем.

Как да разпознаем такова сериозно за него състояние?

Морско свинче

Както обикновено това се отразява на храненето му. Животното яде съвсем малко, или напълно отказва храната. На такова сериозно състояние има решение. Съществува възможност проблемът да бъде отстранен от ветеринар, специалист в лечение на зъбни проблеми при гризачи. Аномалията се отстранява оперативно под пълна анестезия.

Удължени корени на зъби е друга неприятна възможност със зъбите на морското свинче, предизвикващи неприятни абсцеси. Счупването на зъби пък изисква оперативното отстраняване на пострадалия зъб.

Всички тези възможни здравни неволи около зъбите на домашния питомец не винаги подлежат на профилактика, на със сигурност изискват постоянно наблюдение и ангажираност от страна на собственика, защото страда цялостното здраве и комфорт на морското свинче.

Вижте още ценни съвети при отглеждане на морско свинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest