miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при норвежка горска котка

Заболявания при норвежка горска котка

Заболявания при норвежка горска котка

Големите котки винаги са привличали хората с внушителната си външност и дружелюбен характер. А когато става въпрос за една от най-древните котешки породи, каквато е норвежката горска котка, привличането е още по-силно и този домашен любимец особено желан.

За радост норвежките писани са и много здрава порода и доживяват до 12-14 години средно, без да страдат от особено тежки котешки заболявания. Доброто здраве им е отличителна черта, тъй като компетентния подбор на животновъдите и сериозната естествена селекция са оказали своето влияние.

В породата практически няма наследствени заболявания, но въпреки това те се срещат при някои екземпляри. Кои са обичайните болести при норвежка горска котка?

- Гликогеноза, ІV степен - това е нарушение на глюкозния метаболизъм.

- Дефицит на пируват киназа - става въпрос за наследствена анемия при някои норвежки горски котки

- Поликистоза на бъбреците, характерно заболяване при някои породи, включително и тази

- Тазобедрена дисплазия - характерна за по-едрите животни в резултат най-често на наднормено тегло и е характерно заболяване за норвежката горска котка.

- Породата като цяло е склонна към развитие на гингивит и пародонтит, заради което зъбите на котката се мият редовно и да се следят през целия живот.

- Изследванията показват, че породата е склонна по-често към развитие на котешки диабет

- Тъй като тези котки имат добър апетит, те често страдат от наднормено тегло с произтичащите от него диабет и други заболявания, налагащи сериозно и стриктно изпълнение на диетата.

Животновъдите се отнасят много внимателно към развъждането на породата, изучавайки генетиката на котките, за да се запази чистокръвната линия. На това се дължи доброто здраве на повечето екземпляри. От стопаните се иска да го поддържат с подходящо отглеждане и грижи за норвежката горска котка, както и с ваксинации.

Норвежка горска котка

Ваксините са не само силно препоръчителни, а и направо задължителни, защото това животно има нужда от движение и игри навън и дори през зимата обича да излиза от къщи. Затова планът за ваксинация включва:

- Ваксина срещу бяс - прави се на възраст 4-6 месеца, а реваксинацията е на 12 месеца. След това се прави всяка година.

- Панлейкопения, ринотрахеит, калцевирус, хламидия, микроспория - котето се ваксинира на 2 месеца и отново след 21-28 дни. При възрастните тази комплексна ваксина се прави ежегодно.

Сериозното и отговорно отношение ще запази тези красиви котки здрави и енергични през целия им живот.

Вижте също: Хранене на норвежка горска котка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest