Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Кои са зелените змии

Кои са зелените змии

Кои са зелените змии

Змиите са екзотични влечуги, които често предизвикват страх у човека. Тези животни са студенокръвни и безкраки, а разпространението им е на почти всички континенти, освен Антарктика. Съществуват около 15 различни семейства и над 3000 вида змии. Тяхното многообразие и различни разцветки, карат мнозина да се затрудняват при тяхното разпознаване и научаване.

Един от най-интересните видове змии са именно зелените змии. Някои от тях са изключително опасни, тъй като съдържат животозастрашаваща отрова. Ето кои са най-популярните зелени змии:

- Западна зелена мамба. Една от най-отровните змии в световен мащаб. Тя се разпространява Западна Африка и по-специално – в дъждовните гори. При ухапване от мамбата, отровата може да парализира жертвата за секунди. Дължината на змията достига 2-3 метра. Обикновено цветът й е ярко зелен, а коремът й има лек жълтеникав оттенък.

- Източна зелена мамба. Тази зелена змия обитава източните африкански региони. Тя обича храстови или гористи места. Дължината й достига максимум 2 метра. Цветът на тази мамба е изумрудено зелен с леки жълти оттенъци. Тази змия има по-уголемена и изострена глава, която се различава от дебелината на тялото. Отровата съдържа невротоксин, който причинява парализа.

- Бумсланг. Това е африканска змия с изключително силна отрова, способна да повреди необратимо кръвоносните съдове на човека, затова едно нейно змийско ухапване може да се окаже фатално. Въпреки това, бумслангът се смята за миролюбиво животно. Тази змия няма да нападне човек без да бъде провокирана.

Бумсланг
Снимка: Skitterphoto/pixabay.com

- Зелена грапава змия. Това влечуго живее в Северна Америка, като обитава предимно гори и блата. Не е отровна, затова може да се оглежда в терариум.

- Зелен питон. Тази змия се характеризира с изключително ярък зелен цвят. Обикновено обитава Нова Гвинея, но може да се срещне и на австралийския полуостров Кейп Йорк. Характерното състояние на зеления питон е да увит около дървета. Там той прекарва по-голямата част от времето. Тази змия не е отровна и може да бъде отглеждана в терариум. Достига дължина до 1-2 метра и тегло между 1-3 кг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest