miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Кои храни са вредни за чинчилите?

Кои храни са вредни за чинчилите?

Кои храни са вредни за чинчилите?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Когато домашният любимец е екзотично животно, най-важният и труден въпрос е за храната, която трябва да му се осигури, защото възможността да попадне на неподходяща или дори опасна за него храна е твърде притеснителен вариант.

Както здравето, така и дълголетието на чинчилата зависи в голяма степен от хранителната диета. Нужно е тя да бъде строго спазвана с оглед на това, че става въпрос за тревопасно животно. Принадлежността му към този вид идва да покаже, че забранените храни са твърде много. Някои храни за токсични за чинчилите, други са неподходящи за транзита през чревния тракт.

Всеки бъдещ собственик на екзотичното животинче знае, че сеното и пелетите са ежедневната храна за чинчилата. Плодовете и зеленчуците, с които сме свикнали като полезни храни за повечето домашни любимци, тук влизат в класификацията на излишните храни.

Това означава, че не са забранени за даване, но трябва да се ограничат силно и да се предлагат само от време на време. Захарта никога не трябва да присъства. Чинчилата се храни така, както и в естествената си среда, а там сладки храни няма.

Известно е, че чинчилата може да консумира някои части на овощните дървета, но не всички се смилат добре. Брезата, кедърът, дъбът, смърчът, евкалиптът, хвойната, орехът, плачещата върба, липата и други твърди дървета не са подходящи.

Напълно забранени са кайсията, защото е вредна за чинчилите, както и черешата, портокалът, грейпфрутът, прасковата и сливовото дърво. Като цяло цитрусите не са добра идея. Пресните плодове са прекалено кисели или сладки в много случаи.

Зеленчуците за чинчилата е нужно да се дават в малки количества, рядко и да не са влажни. Много от тях могат да предизвикат диария. Трябва да се внимава с авокадото, плода на имела, карфиолът, жълъдите, дивият кестен, картофите. Авокадото и карфиолът вредят на нервната им система.

Чинчила
Снимка: pixabay.com

Семената, които са отровни, им причиняват чернодробни заболявания. Фъстъците, лешниците, зърнените храни, ядките е добре да се изключат от храната им.

Като растителнояден вид, чинчилата не се нуждае от никакви протеини. Месото трябва да отсъства от диетата, шоколадът също. Теоброминът е много опасен за чинчилата. Лукът, чесънът не бива никога да се дават дори в незначителни количества, както и алкохолът и кафето.

Има и растителни видове, които причисляваме към нетоксичните, но за чинчилата те са особено опасни. Съсънката, лютичето, минзухарът, макът, папратът, нарцисът, горчицата, млечницата, игликата, лютичето са напълно неподходящи и опасни за домашният питомец. При съмнения за поглъщане на опасна храна е нужно веднага да се потърси лекарска помощ.

Вижте също чести грешки при отглеждане на чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest