Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Обучение и дресировка на каракачанска овчарка

Обучение и дресировка на каракачанска овчарка

Обучение и дресировка на каракачанска овчарка
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Каракачанската овчарка или българското овчарско куче е нашият принос към овчарските породи, който заслужава да се гордеем с него. Това е властно и гордо животно, смело и респектиращо, както и много независимо.

Каракачанката има силно изразена независимост, много безстрашно куче е, с твърд и уравновесен характер. Териториалните му защитни качества са подчертани и това прави породата подходяща за пазач на стадата или имуществото на стопанина.

Тези черти на характера на БОК определят и работата на стопанина по отношение на социализация и дресура на каракачанската овчарка.

Всички специалисти и собственици на такива кучета препоръчват дресировката на каракачанката да започне много рано, още докато кутрето е съвсем малко, тъй като нравът на това животно може да създаде проблеми с прояви на агресия по-късно.

За щастие при отглеждане на каракачанката тя се адаптира лесно към средата, в която е поставена, и е възприемчива по отношение на обучението, но изграждането на навици става бавно, с много упоритост. Този процес в никакъв случай не бива да се пренебрегва или неглижира, защото иначе каракачанката може да се превърне в неконтролируемо свирепо куче.

Много е важно каракачанката от рано да се научи да се държи адекватно на ситуациите, в които попада. За целта трябва редовно да се извежда на повод и да води активен начин на живот.

Каракачанска овчарка

В последните години каракачанското овчарско куче се селекционира да бъде охрана без да му се подава команда, а това от своя страна води до нападения и хапане, които е трудно да се предскажат. Ако тази порода живее в градска среда, нужно е да се дресира да отговаря на определени команди във връзка с ежедневния живот.

Що се отнася до ролята на пазач на стада, каракачанката няма нужда от обучение, тази дейност е заложена в природата на животното, защото то винаги е правило това - да пази стадата. Това е част от инстинктите на каракачанката и тя няма нужда сега да се учи да бъде помощник на пастира и пазач на стадото. Това е работата, която ще направи кучето щастливо.

А ако все още нямате българско овчарско куче, вижте обяви и цени за каракачанка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest