Miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Най-важните грижи при отглеждане на кон

Най-важните грижи при отглеждане на кон

Най-важните грижи при отглеждане на кон

Конете са едни от най-красивите животни. Освен техния прекрасен външен вид, те притежават и доброжелателна смирена натура, която спомага за изграждане на хармонична връзка с хората. Да имате обаче такъв домашен любимец е едновременно голямо удоволствие, но и сериозна отговорност. Грижите за коня са специфични, важни и не трябва да ги подценявате, ако се замисляте за подобна крачка.

Ето какво трябва да знаете за грижите при отглеждането на коня:

Особеностите при грижите за тези животни идват предимно от факта, че има 3 метода за отглеждане. Първият е този на стадо системата. Другото му име е естествен и е създаден от племената, които в миналото не са могли да отглеждат своите коне в конюшни.

Чрез тази система се осигурява максимално естествена среда на животните, като също така конете се хранят само с натурална храна без химична намеса. Вторият метод е известен като стабилната система. При него конете живеят в конюшни и се разхождат периодично. в специализирани за това, зони.

Третият вариант е известен като стадо и пасища. Този метод на отглеждане е подходящ за региони със студени зими. През лятото конете се разхождат навън, докато през зимните месеци се отглеждат в конюшните. Най-приложимият метод е този на стабилната система.

За правилното отглеждане на конете е добре да отделите внимание на конюшнята. Необходимо е да я изградите посредством екологично чисти материали, като най-доброто решение е дървото. Освен това, е добре да заобиколите конюшните с тухли, за да защитите животните от атмосферните условия.

Оптималният вариант за размери, подходящи за един кон, е около 16 кв. м. и височина около 3-4 метра. Вратите на конюшните трябва да осигуряват достатъчно пространство за преминаване на животните. Също така е необходимо да осигурите в тях дълбоко корито за хранене, което да се разполага в близост до слънчева светлина.

Кон

За отглеждането на конете е препоръчително да им осигурите температури в диапазона 15-18 градуса и влажност около 60-75%. Оптималният вариант за осветление е приглушена светлина, не твърде ярка и не твърде затъмнена. За тези животни е добре да проветрявате редовно. Най-ефективното решение е да монтирате специална вентилация, с която въздухът да се пречиства.

Друг ключов аспект от правилното отглеждане на тези животни е редовното разхождане. Конете не обичат да бъдат ограничавани, затова е препоръчително да ги разхождате около 3 пъти в седмицата. Това обаче трябва да се извършва при благоприятни климатични условия, когато животните са предварително затоплени и разтегнати.

Ако и вие искате да сте стопанин на такова животно, вижте цени и обяви за коне и съвети при езда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest