Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на котка савана

Хранене на котка савана

Хранене на котка савана
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките от порода савана са едни от най-скъпите и най-трудни за отглеждане, тъй като в голяма степен пазят нрава си на животни от дивата природа. Това оказва влияние и върху начина им на хранене.

Като хибридна порода животни хранителната им диета е малко по-различна. За тези котета савани, които са първо до трето поколение от дивите предци, се препоръчва натурално месо от специално отгледани зайци, фуражни мишки, еднодневни пилета и пъдпъдъци.

Правилно балансираната диета от натурални храни е най-добрата за тях. На малките се дава такова количество, което могат да изядат до възраст от 1, 5-2 години, тъй като котките от тази порода растат много дълго време. Възрастните котки савани ядат 3-6 процента от телесното си тегло за ден, но някои могат да поемат и повече храна.

Балансираната диета включва месо, вътрешности от животни, кайма и малко количество фибри. Говеждо месо не бива да се дава, защото при някои савани води до алергични реакции. Варените кости не са подходящи храни за савана, защото не дават нищо на организма на животното.

Животните от пето до осмо поколение се хранят като обикновените домашни котки. Може да им се дава суха и мокра фабрично произведена храна, а освен това и натурално месо. Трябва да се ограничат зърнените храни и съставките с високо съдържание на фибри. Експертите дават предпочитание на консервираните храни за тях, тъй като те съдържат повече влага и това е профилактика срещу уролитиазата при писаните.

Савана

От добавките, които се дават при натурално хранене на котка савана, се препоръчват калций, но има мнения, че той не е нужен и даже е вреден, за разлика от таурина, който се препоръчва от всички. За избора на добавки задължително е да се съгласуват с ветеринарен специалист.

Най-много таурин, който може да бъде набавен от естествени продукти, има в мускулното месо, езика и сърцето на животните. Мускулното месо веднъж седмично е задължително заради таурина.

Готовите храни за породата савана трябва да бъдат от супер премиум клас като на малките котета се дава храна от 3 до 6 пъти дневно, а възрастните от 2 до 3 пъти на ден. Достъпът до прясна вода е нужно да бъде денонощен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest