Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Най-опасните предмети за кучетата

Най-опасните предмети за кучетата

Най-опасните предмети за кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Популярните изрази сред стопаните на кучета, като „Пусни! “ или „Не яж това! “ са пряко свързани с желанието на пухкавите ни приятели да лапнат всяко нещо, което намерят. От храна до мебели, кучето може да намери и лапне опасен за него предмет, с който да се задави и ситуацията да бъде фатална. Нека изброим тези неща, които най-често могат да причинят задушаване на животните и са опасни за кучетата.

1. Топки – тенис, гумени, пластмасови или топки от плат – те са потенциални опасности за кучетата. Колкото повече кучето дъвче топка, толкова по-голям е рискът. Парчетата могат да се отчупят и да заседнат в гърлото им, да причинят задушаване, пълно запушване на дихателните пътища или чревни обструкции. Уверете се, че тези играчки за кучета са с подходящия размер, наглеждайте любимците по време на игра, и взимайте после топката.

2. Кости от сурова кожа – не позволявайте на кучето да гълта големи парчета, кокалът трябва да бъде поне 2 пъти по-голям от устата на любимеца, за да не опита да го глътне целия, не оставяйте кучето без надзор.

3. Сготвени кости – пилешки, пуешки и т.н. никога не трябва да се дават на кучето. Сготвените кости са склонни да бъдат крехки. Фрагменти и парчета могат лесно да се отчупят, причинявайки задавяне, запушване на дихателните пътища, порязвания в устата, перфорации и/или запушване на хранопровода и червата.

Кокали от сурова кожа

4. Сурови кости - някои сурови кости могат да бъдат чудесна алтернатива за дъвчене. Единственият ни съвет е да се консултирате предварително с ветеринар и да имате предвид размера – винаги кокалът да бъде поне 2 пъти по-голям от устата на кучето. Иначе костите за кучето могат да са опасни.

5. Пръчки – обикновени клончета от дървета. Те се разцепват в устата на кучето, причинявайки порязвания, запушвания, перфорация на хранопровода и червата. Опасни предмети са за кучето в много ситуации.

6. Камъчета – някои кучета (особено малките) обичат да си играят с камъчета и да ги дъвчат. Но това е много голяма опасност – веднъж попаднал в гърлото, камъкът причинява пълно запушване. Наглеждайте Вашия любимец, ако той има навика да играе с камъчета!

7. Пластмасова опаковка - какво може да бъде по-примамливо от парче найлоново фолио, което мирише точно като сочната пържола, която просто поддържахте свежа? Пластмасовата опаковка може да бъде смъртоносна, ако кучето Ви я изяде. Може да се остане в гърлото му, причинявайки запушване на дихателните пътища. Винаги дръжте фолио, торбички и други опаковки далеч от кучешкия обсег, особено ако в тях сте съхранявали храна.

Кучешки играчки

8. Детски играчки – те могат да се състоят от много малки парченца и понякога е трудно да се следят. Наглеждайте и прибирайте малките лего-части, парчета пъзел, малки фигурки и други дребни играчки, така че кученцето Ви да не бъде изкушено.

Вижте също и токсични храни за кучета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest